Pokrenite se

Slomio vam je srce? Ovih 7 savjeta pomoći će vam da ga prebolite

Foto: Thinkstock
slomljeno srce
Foto: Thinkstock
tuga
09.01.2014.
u 08:52
Naravno da se osjećate izgubljeno, napušteno i znate da niste zaslužile takve osjećaje. Ali vrijeme je da krenete dalje.
Pogledaj originalni članak

Bila je to ljubav..Samo ste se s njim vidjeli u životu, a sada više nije pored vas...U ovakvim situacijama sjetite se izreke "Ljubav je bol", ali ne treba to biti. Ako vas je ostavio budite svjesne toga da taj čovjek nije za vas i bolje da je veza pukla sada nego kasnije, kada mu posvetite još nekoliko mjeseci ili godina svog života. Naravno da se osjećate izgubljeno, napušteno, necijenjeno i znate da niste zaslužile takve osjećaje. I vrijeme je da krenete dalje. Plakanjem, koliko god vam može pomoći da izbacite tugu iz sebe, nećete vratiti tog muškarca.

Nećete ga preboljeti preko noći, ne ide to tako kad je slomljeno srce u pitanju, ali postoje neki načini kojima ćete sebi pomoći i možda malo ubrzati taj proces.

1. Izbrišite fotografije

Sjedite na kauču ili ležite u krevetu s maramicama u rukama i pitate se: Zašto, zašto je tako trebalo biti? Gledate u njegove fotografije ili one na kojima ste zajedno i ne možete zaustaviti bujicu suza koja teče niz vaše obraze. Nemojte to raditi. Bacite sve njegove fotografije i izbrišite ih s računala i mobitela kako ne biste došli u napast opet ih pogledati i tako si dodatno nanositi bol. Vraćanje u prošlost neće zacijeliti rane, samo će ih dodatno produbiti.

Ako ipak nemate snage za to i taj korak je predrastičan za vas, onda ih samo negdje pospremite, ali nemojte posezati za njima. Pohranite ih negdje, "pozdravite se s njima" na neko vrijeme.

2. Izbrišite njegov broj

Otišao je i znate da je njegova odluka definitivna? Onda se nemojte zavaravati. Izbrišite njegov telefonski broj, osim ga ne želite zvati jedne noći pod utjecajem alkohola. Ako ste se ipak razišli u prijateljskom tonu, možete zadržati broj radi daljnjih kontakata, ali preimenujte ga u imeniku ako ste ga imali spremljenog kao "sreća", "moja ljubav" i sl.

3. Ne oživljujte uspomene

Nemojte sjediti noću prisjećajući se svih lijepih trenutaka koje ste proveli zajedno. Ne čitajte stare poruke pune izljeva nježnosti da vam se oči ne bi opet punile suzama. Pokušajte gledati na svijet kroz ružićaste naočale, koliko god vam se to u ovom trenutku činilo teško. Veza je zasigurno imala predivnih trenutaka, ali imala je i loših, čim je pukla. Razmišljajte o tome.

4. Izbjegavajte zajednička mjesta

Ako znate gdje se kreće i možete naići na njega na nekom od njih, pokušajte izbjegavati te lokacije dok su "rane" još friške. AKo naiđete na njega situacija s emože pogoršati, ali i sama mjesta gdje on zalazi ili gdje ste ga znali viđati vratit će uspomene koje biste zasad trebali zaboraviti .

5. Napišite pismo

Mnogi stalno ponavljaju kako je važno cijelu priču "zatvoriti". Treba vam taj konačan rez i kraj. Ako niste imali priliku reći mu sve što ste imale na umu,n apišite to na papir, a ako mu pismo nikad ne pošaljete ne morate se brinuti oko toga što ćete staviti na papir. Jedan od oslobađajućih mehanizama je taj da taj papir, ispisanim vašim riječima upućenim njemu, iskidate na komadiće.

6. Izbjegavajte romantiku

Nije vrijeme da nakon prekida gledate romantične filmove ili čitate ljubavne priče. Ako ga želite zaboraviti i krenuti dalje sa svojim životom gledajte komedije i neke zanimljive filmove  koji će vam podići raspoloženje, a neće vas dodatno rastužiti. Jednostavan savjet, ali zaista funkcionira.

7. Nemojte se izolirati

Imate osjećaj da vam se srušio cijeli svijet i da vam se slomljeno srce više nikad neće "sastaviti". U takvom raspoloženju želite samo biti sami? Noije to dobra odluka. Osamljenost od drugih ljudi u ovakvim situacijama samo će vas dodatno podsjećati na to zašto ste se povukli iz društvenog života i ponovno vas baciti u očaj. Nasmijte se, našminkajte se, dotjerajte i izađite s prijateljima. Barem taj jedan izlazak udaljit će vas od tužnih misli, a dragi prijatelji će vas razvedriti i pokazati vam da nije sve tako crno i da ima "još riba u moru". Znamo, želite baš njega, ali ta priča je gotova. Započnite neku drugu kada budete spremni.

Nakon prekida, ona strana koja nije željela biti ostavljena, često misli kako nikada neće moći preboljeti tu ljubav i da je to nemoguća misija. Vrijeme liječi rane, kažu, ali nije to baš tako jednostavno. Neće vrijeme samo po sebi pomoći ako si ne pomognete sami.

>>Ne sjećate se kad ste posljednji put vodili ljubav? Vjerojatno vas vara

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

LI
liliZG
13:28 09.01.2014.

zaljubite se u drugog, i prvi je već ispario iz glave....