Cjenometar

Slanac i 2 decilitra čokoladnog mlijeka u Hvaru 22 kune

Slanac i 2 decilitra čokoladnog mlijeka u Hvaru 22 kune
23.06.2010.
u 18:40
Grad Hvar, česta destinacija domaćih i stranih turista, proteklog je vikenda neugodno iznenadio domaće turiste.
Pogledaj originalni članak

Grad Hvar, česta destinacija domaćih i stranih turista, proteklog je vikenda neugodno iznenadio domaće turiste. Nakon što nam se požalio čitatelj koji je četiri kave s mlijekom na rivi platio vrtoglavih 90 kuna, redakcijski telefon nije prestao zvoniti. Kontinentalci su jako ljutiti na previsoke cijene i svi su se s odmora, umjesto odmorni i svježi, vratili ljutiti, jer se, kažu, osjećaju prevarenima.

Zagrepčanka Ivona Sertić šokirala se cijenama u hvarskoj pekari preko puta luke.

- Došla sam svojoj djevojčici kupiti slanac i čokoladno mlijeko, to je ritual koji njegujemo i u Zagrebu. Rekla sam što želim i pripremila deset kuna, kada me prodavačica šokirala iznosom od - 22 kune. Kada sam je upitala što je toliko skupo odbrusila mi je da čokoladno mlijeko stoji 15, a slanac sedam kuna. Još u šoku platila sam traženi iznos, a kada sam zatražila da mi objasni tu cijenu, jer u središtu Zagreba, u Jurišićevoj, istu kombinaciju plaćam osam kuna, bezobrazno me otpravila rekavši mi da zadržavam red - kaže gospođa Sertić.

I uistinu, cijena dva decilitra čokoladnog mlijeka ni u jednom lancu ili pekari na kopnu ne prelazi pet kuna, a prosječna se cijena slanca kreće oko dvije, iznimno tri kune, pa se građani s pravom pitaju kako je moguće da trgovci u Hvaru nameću takve cijene.

No, nažalost ne postoji institucija koja bi mogla nešto učiniti u vezi s tim. Naime, na slobodnom kapitalističkom tržištu svatko ima slobodu sam određivati cijenu. U ovakvim su situacijama nemoćne i velike kompanije, u ovom slučaju Vindija čije se mlijeko prodaje po 15 kuna, cijeni koja je i više od tri puta veća od njihove preporučene.

U sličnoj je situaciji i Ledo, čije sladolede pojedini trgovci na obali prodaju po čak 60 posto većoj cijeni od preporučene. Podsjetimo, u Rovinju je za king double potrebno umjesto preporučenih 13 kuna izbrojiti čak 21 kunu!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 63

LA
lakluze
23:36 23.06.2010.

U nekoj normalnoj državi (u kojoj vlada konkurencija između poduzetnika), ovakve pekarnice, kafići i restorani bi propali nakon mjesec dana. Nitko ne bi kupovao slance, kruh, kavu, pivo i sl. kod onih koji nabijaju cijene nego bi kupovali kod onih s normalnijim cijenama. A onda neka kukaju kako nemaju novaca i neka za sve okrive Zagreb jer ionako za sve svoje probleme krive Zagreb (to im je lakše nego priznati da su si sami krivi za sve)

LY
Lynx
23:39 23.06.2010.

Dao Bog da Vam to napuhano sanje od grada i otoka potopio plimni val.

OB
-obrisani-
23:36 23.06.2010.

hvar naš najsunčaniji otok. Toskana je jeftina, u Austrijskim dvorcima se najesti za 5eur po osobi već može, ok Francaise je skupa i Swiss, USA Miami jeftinjara i za svaki džep, LA isto, Ali južna Italija je jeftina, Turska chieftec, Tunis, Egipat wtf Hvar?!