Šesterostruka transplantacija bubrega

Foto: import
Šesterostruka transplantacija bubrega
15.04.2008.
u 16:19
Pogledaj originalni članak

Američki liječnici izveli su ono za što se vjeruje da je prva svjetska šesterostruka transplantacija bubrega među dvanaest ljudi.

Operacija je obavljena 5. travanja u poznatoj američkoj bolnici "John Hopkins", i rečeno je da se svi pacijenti, darivatelji i primatelji dobro oporavljaju.

U operaciji je sudjelovalo devet kirurških timova, šest operacijskih sala i gotovo sto medicinskih djelatnika ukupno.

Šesterostruka transplantacija dogodila se kada je pet različitih primatelja posjetilo bolnicu, svaki sa svojim dobrovoljnim darivateljem čiji su krvni ili tkivni uzorci bili nekompatibilni s primateljem.

Kako bi svi bubrezi došli u odgovarajućeg primatelja, bolnica je upotrijebila sistem uparivanja i predstavila "davatelja altruistu", a to je onaj koji je dobrovoljno dao svoj bubreg ne znajući tko će ga dobiti, te je organizirano šest razmjena istodobno.

Svih pet primatelja primilo je odgovarajuće bubrege od nekog koga nikada nisu vidjeli, a preostali bubreg dobio je pacijent koji je bio prvi na redu na američkoj listi za transplantaciju organa.

Dr. Robert Montgomery, voditelj odjela za transplantacijsku kirurgiji u spomenutoj bolnici, rekao je da sistem u kojem se dobiva odgovarajući bubreg od živog donora poboljšava vjerojatnost dobrog rezultata transplantacije tako što se "rizik odbacivanja djeli između više ljudi".

"Zadovoljeni su oni kojima je to najpotrebnije, budući da u mnogim slučajevima primateljii koji su nekompatibilni sa svojim darivateljima mogu vrlo teško pronaći nekog s kime će biti kompatibilni," dodao je.

"A zadovoljena je i pravednost, budući da bubreg koji je u lancu posljednji uparen dobiva idući kompatibilni pacijent na listi onih koji čekaju bubreg od pokojnika," rekao je na kraju.

Lovro Lamot, dr.med.

Pogledajte na vecernji.hr