Promo

S godinama dolazi mudrost i prezbiopija!

Foto: Promo
S godinama dolazi mudrost i prezbiopija!
VL
Autor
PR Članak
16.02.2017.
u 08:15
Sve učestalije udaljavate novine, mobitel, jelovnik ili sitna slova od sebe kako bi uspjeli pročitati? I ruke vam pri tome postaju „prekratke“! Događa vam se stanje nazvano prezbiopija. Čitajte dalje i saznajte kako korigirati ovaj prirodan proces.
Pogledaj originalni članak

S godinama dolazi mudrost, ali nažalost i pogoršanje vida na blizu. Nije tajna da vid obično ide nizbrdo u 40-im godinama, a najčešći krivac je prezbiopija. Niste čuli za prezbiopiju? Ako ste se našli u situaciji da držite novine, mobitel, jelovnik ili bilo što sa sitnim slovima, dalje od sebe kako bi izoštrili sliku, vjerojatno znate više o tome nego što mislite!

Prezbiopija ili starenje oka prirodan je proces gubljenja vida koji se događa poslije 40 – ih godina. Oko gubi fleksibilnost i elastičnost zbog čega teže fokusira objekte. Prezbiopija zahvaća više od milijarde ljudi u svijetu bili oni toga svjesni ili ne. Simptomi uključuju poteškoće čitanja sitnog tiska, držanje štiva za čitanje udaljeno za duljinu ruke, probleme s gledanjem stvari koje su preblizu, česte glavobolje i napetost očiju. Ako su vam navedeni simptomi poznati, vrijeme je da odmah zakažete kontrolni pregled vida. Prezbiopija se može vrlo jednostavno uočiti prilikom pregleda, stoga je bitno ne odgađati redoviti godišnji pregled vida nakon navršene 40 – te.

Mjere za suzbijanje prezbiopije nisu otkrivene, ali postoje načini koji vam pomažu odgoditi rani početak oštećenja vida.

  1. Poželjno je izbjegavati naočale kupljene u trgovinama ili drogerijama. Na taj način samoinicijativno izabirete naočale s kojima vam se slika čini najoštrijom, međutim ta dijagnostika i korekcija nije dobar i ispravan put. Često je prejaka što u konačnici rezultira bržim pogoršanjem očnog fokusa.

  2. Prehrana, također, igra vrlo važnu ulogu. Pojačajte unos tamno zelenih povrtnica poput kelja, špinata, brokule, salata ili supernamirnica od kojih se kao superiorna ističe mlada zelena pšenica jer sadrže karotenoide i zeaksantine, poznate po smanjivanju rizika i napredovanja bolesti oka povezanih sa starenjem.

  3. Istraživanja u oftalmologiji pokazuju da fizička aktivnost na otvorenom može prevenirati ili smanjiti kratkovidnost, stoga provodite vrijeme na otvorenom s djecom odmalena, naravno uz pravilnu zaštitu od sunca.

  4. Dok ste na poslu ili iz hobia provodite vrijeme pred digitalnim uređajima, pokušajte izbjegavati duge periode blizog gledanja u ekran ili čitanje tekstova zbog kojih je potrebno škiljiti. Tako ćete izbjeći naprezanje očiju i glavobolje.

Život s prezbiopijom iziskuje određenu prilagodbu. Pravilna korekcija i godišnji pregled vida je ključ. Imajte na umu da prezbiopija nije vizualni defekt, nego prirodna promjena vida koja utječe na gotovo sve.

Prezbiopija se ne može izbjeći, ali se može vrlo jednostavno korigirati progresivnim naočalama. Varilux progresivne naočalne leće iz Essilora optimalno su rješenje za problem s prezbiopijom. Dizajnirane su kako bi vratile jasan i točan vid na svim udaljenostima, bez stalnog mijenjanja naočala. Gornji dio leće služi za gledanje na daljinu, centralni dio služi za vid na srednjoj udaljenosti i donji dio za vid na blizu.​ U jednim naočalama ili Varilux progresivnim naočalnim lećama sada su pokrivene sve udaljenosti. Rješenja su različita ovisno o afinitetima i potrebama, a postoji cijela paleta Varilux progresivnih naočalnih leća kako bi svatko mogao pronaći idealno rješenje za svoj vid. Imamo više pari cipela, kaputa, a samo jedne naočale! Promjenite sliku o svijetu i sebi i darujte si dva para naočala po cijeni jednoga uz Varilux 1+1 promociju!

Varilux  1+1 = 1 (za cijenu 1 dobivate 2 para Varilux leća)

Za savršen vid na svim udaljenostima i u svim prilikama!

www.essilor.hr

www.facebook.com/EssilorHrvatska

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr