Transrodno "putovanje"

S 3 godine mami je rekla da želi biti muškarac. Danas ima 19 godina i u vezi je s djevojkom

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Foto: Reuters
22.01.2019.
u 11:48
Pogledaj originalni članak

Gabriel Diaz de Tudanca 19-godišnji je Španjolac koji je rođen kao djevojčica, no od najranije dobi se identificira kao dječak.

Kad je imao tri godine, došao je majci na povratku iz škole i rekao joj da, kad naraste, želi biti dječak kojeg će zvati Oscar.

Imao je podršku obitelji i prijatelja te se podvrgnuo operacijama i hormonskom liječenju. Promijenio je ime i sve identifikacijske dokumente kako bi mogao biti ono što uistinu osjeća.

Proces promjene trajao je tri godine, a sve je zabilježila Susana Vera, fotografkinja Reutersa.

Prema španjolskim zakonima, promjena spola na službenim dokumentima zahtijeva postavljanje liječničke dijagnoze, s obzirom na to da je transrodnost klasificirana kao mentalna bolest. Takav je slučaj u većini europskih zemalja.

- Nije mi smetalo što u mojoj dijagnozi piše da sam mentalni bolesnik, više mi je zasmetala činjenica da je potrebna dijagnoza kako bi se mogli promijeniti dokumenti,  kaže.

Svjetska zdravstvena organizacija u lipnju je rekla kako se na transrodnost više ne smije gledati kao na mentalni poremećaj, nego kao na "rodnu nepodudarnost" u uvjetima seksualnog zdravlja.

U 16. godini započeo je s hormonskim terapijama, a njima je želio postići dublji glas, muški oblik "raspodjele" kose i masti na tijelu. Prije dvije godine podvrgnut je operaciji uklanjanja grudi.

- To je bila velika promjena u mom životu, kao neki osjećaj slobode, kaže. Sad je društveno prihvaćen, iako se znao susresti i s odbijanjem. Jedan prijatelj iz djetinjstva mu je rekao da ga ne može smatrati muškarcem jer nema penis.

Diaz de Tudanca sad izlati s djevojkom - ponosan je na svoj transrodni identitet, a sudjelovao je i u kampanji kojom se želi suzbiti mržnja.

- Mržnja ui neznanje drugih dolaze zbog ignoriranja i neznanja, kaže Diaz de Tudanca.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar niwrad
niwrad
15:01 22.01.2019.

Obrisani svi komentari. Bravo. Večernji i njihovi plaćenici zlorabe mentalno bolesne ljude kako bi dobili klikove i onda kad im se napiše istina onda je jednostavno obrišu. Fuj, Večernji se polako pretvara u leftardsko glasilo.

IL
Ilustrissimus
17:23 22.01.2019.

Sram vas bilo, bolesne ljude kojim treba pomoci predstavljate kao nekakav trend. Tim ljudima teba pomoci a ne promovirati operacije i masakriranje tijela.