Opasni virus

Revolucionarno otkriće: Zbog novog cjepiva protiv HIV-a pet osoba više ne mora uzimati lijekove

Foto: Thinkstock
Revolucionarno otkriće: Zbog novog cjepiva protiv HIV-a pet osoba više ne mora uzimati lijekove
24.02.2017.
u 13:23
Nakon primanja pojačane doze novog cjepiva, jedan pacijent već sedam mjeseci ne uzima nikakve lijekove
Pogledaj originalni članak

Pet osoba s HIV-om trenutno su oslobođeni virusa i uzimanja lijekova i to zahvaljujući novoj terapiji cjepivom. Zahvaljujući novoj metodi liječenja, jedan pacijent ne uzima lijekove već sedam mjeseci, piše New Scientist.

Naime, većina ljudi s HIV-om uzima antiretroviralne lijekove (ART) koji sprječavaju repliciranje virusa i uzrokovanje štete imunološkom sustavu. Lijek se mora uzimati cijeli život jer se virus HIV-a sakrije u tijelu, limfne ili crijevne stanice i čim se prestane uzimati lijek, virus se ponovno aktivira iz tih stanica. S druge strane lijek ART poprilično je skup, i nakon dužeg konzumiranja može uzrokovati trajne posljedice na ljudskom organizmu.

Prije tri godine Beatriz Mothe s Instituta za istraživanje AIDS-a u Barceloni s kolegama je počela istraživanje na 24 osobe kojima je dijagnosticiran HIV te su im dali dva cjepiva koja je razvio Tomas Hanke sa Sveučilišta Oxford. Dali su im i ART i promatrali hoće li cjepivo djelovati na imunološki sustav.

Ove godine, 15 osoba primilo je pojačanu dozu cjepiva, ali i tri doze romidepsina, lijeka za rak koji je pokazao potencijal za 'ispiranje' HIV-a koji se skriva u organizmu. Na kraju, svaka osoba primila je još jednu dozu cjepiva i nakon toga su prestali uzimati ART.

Kod 10 osoba virus se brzo vratio natrag zbog čega su se morali vratiti ART-u, ali pet pacijenata nije više moralo uzimati lijekove jer je njihov imunološki sustav uspio suzbiti virus bez dodatne pomoći.

Jedna osoba ART ne uzima čak sedam mjeseci, a ostale četiri osobe nemaju virus šest, 14, 19 i 21 tjedan. Znanstvenici će nastaviti pratiti pacijente kako bi vidjeli koliko dugo će se tijelo samo moći boriti protiv opasnog virusa.

S druge strane, znanstvenici nisu sigurni zbog čega ostali sudionici istraživanja nisu dobro reagirali na novu terapiju te to istražuju. No, i mali broj osoba koje su pozitivno reagirale na ovu terapiju odlična je vijest budući da je ovo prvi tretman koji može spriječiti repliciranje virusa bez uzimanja lijeka ART na dnevnoj bazi. 

>> I dalje ozbiljan problem u Europi: Svaka sedma osoba zaražena HIV-om nije ni svjesna toga

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.