Granadir marš jedno je od onih jela koja podsjećaju na djetinjstvo, jednostavnost i toplinu domaće kuhinje. Ovo tradicionalno jelo, popularno u Hrvatskoj, Mađarskoj i Vojvodini, poznato je po svojoj jednostavnosti, kombinaciji tjestenine, kuhanog krumpira, luka i paprike, ali i po bogatom okusu koji nadmašuje njegove skromne sastojke. Naziv granadir marš potječe iz vojničke kuhinje gdje se tražila hrana koja je bila zasitna, jeftina i koja se lako pripremala u velikim količinama.
Upravo zato je postalo omiljeno među vojnicima i seljacima, a s vremenom je pronašlo svoje mjesto i na obiteljskim stolovima diljem regije. Ovo nostalgično jelo možete poslužiti samostalno ili kao prilog uz pečene faširance, pečene odreske na naglo ili kuhane kobasice i uz obilje zelene salate. Recept je podijelila Sandra Gašparić na svojem blogu ReciPeci.
Sastojci:
- 400 grama tjestenine po želji
- 3 veća krumpira
- 1 luk
- 2 žličice slatke crvene mljevene paprike
- vegeta, sol, papar
Priprema: U jednoj posudi skuhajte tjesteninu, a u drugoj krumpir. Kuhanu tjesteninu ocijedite, a krumpir ogulite i lagano ga zgnječite vilicom. U većoj dubljoj tavi na ulju popržite nasjeckan luk, pa dodajte mljevenu papriku i promiješajte. U tavu zatim dodajte tjesteninu i zgnječeni krumpir, posolite ili dodajte vegetu i dobro promiješajte.
Video pripremu ovog recept možete pogledati ovdje.
a na blogu je "Granatir marš" ... izgleda kako nitko pojma nema da se to jelo zove Grenadir marš i to po Napoleonovim grenadirima pa je zato Grenadir a ne Granatir ili Granadir ....... još malo pa budete gibanicu preimenovali u grbanicu ili gubavicu