Japanski izum

Računalni program analizira dječji plač i objašnjava zašto beba plače

Foto: web
Računalni program analizira dječji plač i objašnjava zašto beba plače
26.02.2010.
u 14:02
Program će razlikovati nijanse plača i roditelje upozoravati je li dijete gladno ili možda pospano, treba li ga presvući, boli li ga ili želi maženje.
Pogledaj originalni članak

Japanski znanstvenici razvijaju računalni program koji će analizirati bebin plač i upozoravati roditelje zašto plače. Program će razlikovati nijanse plača i upozoravati je li dijete gladno ili pospano, treba li ga presvući, boli li ga ili želi maženje. Znanstvenici smatraju da će njihov izum umiriti mnoge očajne roditelje i pomoći im u svakodnevnom životu.

Zasad su uspjeli razlučiti plač kad dijete nešto boli od drugih vrsta plača.

Predviđa se da će uređaj biti popularan posebno među novopečenim roditeljima, osobito očevima. S takvim će se uređajem, smatraju izumitelji, očevi osjećati uključeno i sigurno.

Za mišljenje su pitali i jednu majku troje djece. Ona se ne slaže s upotrebom uređaja. Smatra da to ne može biti zamjena za majčinu intuiciju. Interpretiranje bebina plača dio je roditeljstva te se na taj način majka i otac povezuju s djetetom, kaže ova žena.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
23:09 12.03.2010.

Beba plače jer ne može sama doći do nečije pi*ke... Treba roditeljsku pomoć.

OB
-obrisani-
20:53 18.03.2010.

Dijete plače zato što začuje Jadranku Kosor s TV-a.