MITOVI ILI ČINJENICE?

Pun mjesec ljude pretvara u agresivne "životinje"

Foto: Arhiva Večernjeg lista
Pun mjesec ljude pretvara u agresivne "životinje"
15.12.2009.
u 08:51
Studija u australskoj bolnici otkrila je kako se četvrtina mjesečnih slučajeva zaprimljenih zbog nasilnog ponašanja dogodila upravo za punog mjeseca.
Pogledaj originalni članak

Mitovi o nasilju koje se pobuđuje za punog mjeseca odavno kolaju svijetom, no nova studija potvrđuje kako se ova legenda temelji na istinitim činjenicama.

Studija provedena u australskoj bolnici otkrila je kako se četvrtina mjesečnih slučajeva zaprimljenih zbog nasilnog ponašanja dogodila upravo za punog mjeseca. Neki su od tih pacijenata čak morali biti na lijekovima ili fizički obuzdani kako ne bi ozlijedili sebe ili druge, izjavila je Leonie Calver, medicinska sestra koja je surađivala u provedenom istraživanju u bolnici Calvary Mater Newcastle sjeverno od Sydneyja dodavši kako su neki poput divljih životinja napadali osoblje, pljujući, grizući i grebući sve oko sebe.

Calver je navedeno ponašanje usporedila s vukodlacima, koji se, prema mitologiji, pojavljuju upravo za vrijeme punog mjeseca.

Više od 60 posto tih pacijenata je pilo ili konzumiralo opijate, što je, objašnjava Calver usporedivo s magičnim napitcima od biljaka koje izazivaju halucinacije koji se vezuju uz vukodlake.

- Naši su rezultati poduprli teoriju da su pojedinci s poremećajima u ponašanju koji naginju nasilju češće hospitalizirani kada je pun mjesec - zaključila je Calver.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

AN
ana1
17:56 16.12.2009.

Iako postoje dvojbe o utjecaju punog mjeseca na ljude i njihovo ponašanje taj utjecaj ipak postoji. nije samo izražena agresija zbog utjecaja ounog mjeseca već i nesanice laše ili teže pa i mjesečarenja. Ali moramo priznati da za nasilničko ponašanje i agresiju nije potreban puni mjesec!

Avatar Jiba.Jibi.Gjize.Jep
Jiba.Jibi.Gjize.Jep
19:44 16.12.2009.

mesic je vukodlak i zivotinja i bez punog mjeseca.