Više od bolesti kože

Psorijaza, ljuskice zbog kojih oboljeli žive drukčije

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Psorijaza, ljuskice zbog kojih oboljeli žive drukčije
02.08.2013.
u 12:00
Svaki deseti čovjek nosi u sebi gen za psorijazu, ali to ne znači da će nužno i oboljeti. Bujanje psorijaze ili neurodermitisa povezano je s načinom života i stresom
Pogledaj originalni članak

Crvene mrlje na koži prekrivene bijelim ljuskicama čine problem zbog kojega pomoć stručnjaka ili alternativaca zatraži svaki trideseti stanovnik planeta. Naime, gotovo tri posto ukupne svjetske populacije boluje od psorijaze, bolesti koja ne boli, no koja u akutnom stadiju može postati ozbiljan psihološki problem za oboljelog jer ga izolira iz društva.

Psorijaza ne poznaje dob, spol, ni godine pa se može javiti u najranijoj dobi jednako često kako i u zrelim godinama. Može biti vezana za genetsku osnovu i nasljeđe, a okidač joj je vrlo često, uz infekcije, i – stres.

Riječ je o bolesti kože koja se očituje crvenim mrljama na tijelu – najčešće u pregibima, na trupu, laktovima, koljenima i tjemenu, a one su prekrivene svijetlim bjelkastim i žućkastim ljuskicama. Vrlo često te crvene mrlje prekrivaju područja pazuha i prepona, šake i stopala, u muškaraca se javlja ispod brkova i na bradi, a u žena često prekriva spolovilo.

Psorijaza napada i nokte, zbog čega je mnogi miješaju s gljivičnim oboljenjima.

Čak 40 lica bolesti

Do ljuskanja kože, specifične pojave kod oboljelih, dolazi zbog ubrzanog razmnožavanja stanica na koži, bržeg od vremena koje je potrebno da se proizvede keratin koji ima ulogu stvaranja zaštitnog sloja, čvrstoće i elastičnosti koji kožu čine takvom kakva treba biti. Iako ne izgleda lijepo i često prouzročuje neugodnosti, nije prijenosna.

Psorijaza je autoimuna bolest, a zdravstvene statistike bilježe čak četrdesetak vrsta, a najrasprostranjenija je psoriasis vulgaris koja se uz dobru terapiju i promjene životnih navika može dobro držati pod kontrolom, pa čak i izliječiti. Uzrokuju je smetnje u radu jetre, prebrzo dijeljenje stanica, upalni procesi... Prvi korak je potreba da se odstrane ljuskice da koža normalno diše i bude glatka. Psorijaza se može tretirati topičkim lijekovima, fototerapijom i lijekovima za sustavnu primjenu.

Topički kortikosteroidi i protuupalni lijekovi rješavaju probleme blagog oblika psorijaze, a za probleme na vlasištu dobro je koristiti se pjenama ili otopinama.

Vrijeme primjene mora se kontrolirati. Salicilna kiselina često se koristi u tretiranju kože pod psorijazom u medicinskim šamponima i otopinama, a posebno dobar učinak ima ugljeni katran, nusproizvod naftnih proizvoda i najstariji lijek za psorijazu koji smanjuje ljuštenje kože i upalne procese.

Oboljeli od psorijaze uz lijekove bi trebali promijeniti životne navike i uz pravilan odabir namirnica izbjegavati bujanje psorijaze. Plava riba, biljna ulja bogata omega 6 masnim kiselinama, vitamini A, C, D i B kompleks blagotvorno djeluju na kožu. Namirnice koje nisu poželjne jesu sol, papar, kiseline, pojačivači okusa, ljuta hrana, masno meso...

Heliomarinoterapija, boravak na suncu i kupanje u morskoj vodi dobro djeluje na kožu oboljelih. Vrlo je popularna i učinkovita ihtioterapija, tretiranje kože ribicama Garra rufa koje pomažu i pri pojavi neurodermitisa, akni i ekcema, no upravo kod psorijaze daju dobre rezultate. Tretman traje 21 dan, a rezultati su vidljivi već nakon 7 do 8 dana. Nakon završetka tretmana nestaju ljuskice i crvenilo, a koža je glatka, bez svrbeža i peckanja.

Ribice Garra rufa dolaze iz Turske, točnije Anatolije, te pripadaju rodu šarana. Žive do 6 godina i dugačke su desetak centimetara. Ljekoviti efekt koji ribice izvode grickanjem kože poznat je više stotina godina. Garra rufe grickaju odumrle ljuskice kože, što je svojevrsni mikropiling, pri kojem se luči enzim dithranol koji sprječava brzi razvoj stanica kože. Ribice nemaju zube pa su terapije bezbolne i ugodne na temperaturi od tridesetak stupnjeva. Liječenje turskim ribicama posve je prirodna metoda bez rizika i popratnih pojava. Liječnici drže da takvi tretmani pružaju samo pomoć pri procesu liječenja. Ribice, naime, odrade posao skidanja mrtve kože, no ne mogu utjecati na opće stanje organizma pa na tako obnovljenu kožu preporučuju primijeniti neku od klasičnih metoda liječenja, bez obzira na to što su efekti tretmana dobri, a koža mirnija i bez ljuskanja.

>>Piti više od dva piva tjedno povećava rizik od psorijaze

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JA
Jajcek
14:15 14.09.2014.

sa psorijazom sam se borio 14 god i najzad sam našao lek otišao sam kod travara koji mi je dao vodicu kojom sam mazao i u roku od par meseci sve je nestalo u želji da vam pomognem evo njegovog broja 0654122029