Foto: Promo Projekt EAST-E: Ulazak Hrvatske na električnu autocestu Europe

Projekt EAST-E: Ulazak Hrvatske na električnu autocestu Europe

26. 04. 2018. u 12:30
Danas je HEP na području elektromobilnosti lider u Hrvatskoj, što je krajem 2016. godine potvrđeno i titulom Ambasadora alternativnih goriva.

HEP je prvi u Hrvatskoj prepoznao europski trend uvođenja odrednica održivog razvoja u sektore energetike i transporta. Projekt eMobilnost HEP grupe u potpunosti se uklapa u novu energetsku strategiju Europske unije u sklopu kojeg se razvija mreža stanica za punjenje električnih vozila ELEN. ELEN je prvi hrvatski lanac stanica za punjenje električnih vozila, a nastao je iz riječi Električna Energija. Danas je HEP na području elektromobilnosti lider u Hrvatskoj, što je krajem 2016. godine potvrđeno i titulom Ambasadora alternativnih goriva.

Osim suradnje s gradovima i postavljanja javne infrastrukture dostupne građanima, HEP intenzivno radi i na rješavanju međugradskog prometa. Na autocestama i važnijim cestovnim pravcima planira se postavljanje mreže brzih i ultrabrzih punionica, što će se sufinancirati kroz EU fondove.

Hrvatska elektroprivreda je tako u veljači 2016. godine, kao dio međunarodnog konzorcija uspješno aplicirala za sredstva iz fonda Europske unije CEF-Transport (Connecting Europe Facility - Transport). Riječ je o projektu EAST-E kroz koji je HEP-u, između ostalog, odobreno i sufinanciranje postavljanja 27 multi-standard ELEN punionica za električna vozila snage 50 kW (AC/DC multi-standard) na središnjem koridoru, autocestama Goričan-Zagreb-Rijeka te Bregana-Zagreb do kraja 2018. godine.

Uz HEP, međunarodni konzorcij na projektu EAST-E čine slovačke tvrtke Zapadoslovenska energetika (E.ON Slovačka) i GO4 Slovačka, kao i E.ON Češka. Ukupno će se projektom EAST-E u Hrvatskoj, Slovačkoj i Češkoj implementirati ukupno 57 multi-standard punionica za električna vozila.

Uz izgradnju punionica za električna vozila na dionicama autocesta Republike Hrvatske koje pripadaju središnjem Mediteranskom koridoru, realizacija projekta EAST-E omogućit će po prvi put uključivanje hrvatskih autocesta na europske prometne pravce na kojima već postoji infrastruktura za punjenje električnih vozila. Hrvatska će se pridružiti 11 europskih zemalja i tako postati dio cestovne mreže koja će omogućiti promet električnim vozilima.

Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo
pogledajte na vecernji.hr
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".