za česte infekcije

Prirodan antibiotik? Da, on postoji i krije se u B vitaminu...

Foto: Ilustracija
Prirodan antibiotik? Da, on postoji i krije se u B vitaminu...
14.10.2012.
u 16:44
B vitamin pomaže u podizanju imuno-sistema, a njime se ne možemo predozirati pa su i velike količine sigurne za korištenje
Pogledaj originalni članak

 

Najnovija istraživanja su pokazala da uskoro nećemo morati više gutati antibiotike svaki put kad nas "napadne" neka infekcija, već će njegovu ulogu preuzeti - vitamin B3.

Velike količine tog vitamina, ili kako ga još nazivaju nikotinamida, "tjeraju" imunološki sustav da proizvodi više antitijela, pa čak i ona koja mogu uništiti superbakterije. Dakle, infekcije koje nastaju kao posljedica nedostatka nekih bjelančevina mogu se izliječiti upravo B vitaminom koji potiče lučenje većih količina tih bjelančevina, piše Sciencedaily.

Istraživanje je osim na miševima, provedeno i na ljudskim stanicama koje su pozitivno reagirale. Iako su prirodni izvori vitamina B3 jetra, meso, žitarice, mahunarke i kikiriki, pojačane se doze ne mogu unijeti normalnom prehranom pa je potrebno uzimati suplemente. Ranija su istraživanja pokazala da se velikim količinama B vitamina ne možemo predozirati jer su velike količine već korištene bez posljedica.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.