Plemenita priroda voćnih destilata

Poznati hrvatski proizvođač rakije: Webshop smo otvorili netom prije krize, pokazalo se kao pun pogodak

Foto: Perković rakije
Perković rakije
Foto: Perković rakije
Perković rakije
Foto: Perković rakije
Perković rakije
Foto: Perković rakije
Perković rakije
Foto: Perković rakije
Perković rakije
Foto: Perković rakije
Perković rakije
Foto: Perković rakije
Perković rakije
24.04.2020.
u 18:49
Obitelj Perković ubraja se u elitni krug malih proizvođača koji su se na domaćem i stranom tržištu pokazali kao izvrstan brand domaće rakije te sušenog i konzerviranog voća
Pogledaj originalni članak

U Hrvatskoj postoji višestoljetna tradicija proizvodnje rakija i likera. No, ona je prilično segmentirana po regijama. U Slavoniji je naravno, nezaobilazna rakija Šljivovica, u Dalmaciji Lozovača i Travarica dok je u Istri zbog velike proizvodnje vina najčešća rakija Lozovača.

Kod proizvodnje likera postoji vrlo duga tradicija spravljanja Maraskina na području Zadra, Orahovca na području Dubrovačke republike te Teranina (likera od vina Teran) na području Istre. Zato smo porazgovarali s Draženom Perkovićem, proizvođačem iznimno kvalitetnih ručno rađenih proizvoda, koji nam je objasnio trendove na tržištu, ali i najavio novost narudžbe putem njegovog webshopa.

Kako ste došli na ideju proizvodnje rakije?

Temeljem višegodišnje proizvodnje za vlastite potrebe, početkom 2000-tih smo došli na ideju otvaranja obrta za proizvodnju voćnih rakija. U tom trenutku se na tržištu ukazivala potreba za takvom vrstom alkoholnih pića, a mi smo već imali određene proizvode koje smo razvijali pa smo 2002. godine i službeno registrirali obrt za proizvodnju voćnih rakija.

Foto: Perković rakije
Perković rakije

Koje sve proizvode možemo naći u Vašoj ponudi?

U našoj ponudi nalazi se široka paleta rakija i likera. Uz tradicionalne rakije kao što su Viljamovka, Travarica i Šljivovica, proizvodimo i malo egzotičnije destilate kao što su Smokovača, Rogačica, Jabukovača, Drijenak, Dunja i Marelica. Kod likera je slična situacija pa tako uz „ klasičnu“ Medicu, Borovnicu i Pelinkovac imamo Maraskino, Teranino, Limunčelo i naš proslavljeni liker od višnje maraske - Morlačka krv.

Koji proizvod iz vaše ponude posebno plijeni pažnju?

Uz spomenutu Morlačku krv (liker od višnje maraske na bazi rakije Jabukovače uz dodatak gorkog badema i vanilije), možemo izdvojiti naš Pelinkovac i rakiju Viljamovku kao vrhunske proizvode koji su potvrdili svoju kvalitetu višestrukim nagradama te su se etablirali na tržištu kao najkvalitetniji proizvodi u svojoj klasi. Naravno, posebno moramo izdvojiti i Croatian Dry Gin, naš novi proizvod koji je na valu „ renesanse“ gina na ovim prostorima stekao veliki broj vjernih ljubitelja i konzumenata.

Po čemu se vaš gin ističe u odnosu na druge?

Naš gin osim borovice i pet uobičajnih biljaka (korijander, iris, anđelika, cimet i muškatni oraščić) sadrži i travu Ivu, autohtonu biljku podvelebitskog područja. Upravo trava Iva svojom laganom gorčinom daje specifičnu notu našem ginu, a također, jer se radi o autohtonoj hrvatskoj biljci ovaj gin nosi ponosni naziv „ CROATIAN DRY GIN“. Također ono što nas ističe na policama ugostiteljskih objekata i trgovina je vrlo specifičan dizajn. Naime, naš osnovni dizajn gina smo prilagodili u deset različitih podvarijanti koje se razlikuju po motivima na boci, kako bi zadovoljili svačiji ukus. Naravno, sadržaj kod svih boca je isti, samo se razlikuje dizajn etikete. Moramo napomenuti da smo za potrebe proizvodnje našeg gina kupili novi destilacijski kotao sa najnovijim tehnološkim rješenjima (potpuna automatizacija i digitalizacija) prilagođen za proizvodnju upravo ovakve vrste destilata.

Foto: Perković rakije
Perković rakije

Kako se prilagođavate zahtjevima tržišta?

U redovnim okolnostima pokušavamo pratiti sve segmente tržišta (ugostiteljstvo, turizam, poslovni pokloni, maloprodaja) i to činimo uz aktivne marketinške kampanje te prilagođavanjem proizvoda i pakiranja potrebama tržišta.

Što se sve može naručiti putem webshopa?

Iako smo već neko duže vrijeme bili u postupku otvaranja web shopa, isti smo uspjeli otvoriti netom prije izbijanja krize oko korona virusa. Ne moramo posebno naglašavati da je u novonastalim okolnostima on- line prodaja najbolji način za prilagođavanje tržištu. Na našem web shopu može se naručiti naš cjelokupni asortiman koji broji preko sto artikala.

Foto: Perković rakije
Perković rakije

I za kraj, što bi preporučili čitateljima koji jedva čekaju nazdraviti izlasku iz izolacije. Čime da obilježe taj dan?

Osobno se veselim jednom hladnom gin toniku sa par listića mente kojeg ću popiti u krugu najdražih prijatelja pa bi slično preporučio i svim čitateljima. Moram napomenuti da se ova preporuka odnosi samo na punoljetne osobe te da ova ukusna alkoholna pića pijete savjesno i odgovorno.

Dovoljan je samo jedan pogled na webshop i odmah nam je bilo jasno da ćemo ovaj intervju ponoviti kod Dražena kada prođu izvanredne mjere zbog korona virusa. Ako imate više od 18 godina i trebate nešto drugačije za proslavu izlaska iz karantene, bacite i vi pogled na webshop i uvjerite se sami zašto su Perković rakije i likeri u tako kratkom vremenu postali prepoznatljii brand na tržištu.

Sadržaj omogućio Perković rakije i likeri

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr