STUDIJA

Potiču li multivitaminske tablete pojavu raka dojke?

Foto: Arhiva
Potiču li multivitaminske tablete pojavu raka dojke?
07.04.2010.
u 12:22
Žene koje svakodnevno uzimaju multivitamine da bi ojačale imunitet mogle bi time povećavati rizik od pojave raka dojke.
Pogledaj originalni članak

Žene koje svakodnevno uzimaju multivitamine da bi ojačale imunitet mogle bi time povećavati rizik od pojave raka dojke, tvrde istraživači iz Instituta Karolinska u Švedskoj nakon što su promatrali žene srednje dobi koje su redovito uzimale dodatke prehrani toga tipa. Naime, zabilježen je 20-postotni porast obolijevanja od te bolesti.

Kao potencijalne rizične faktore u obzir su uzeli pušenje, previše tjelovježbe i povijest bolesti u obitelji, no jedino što su otkrili je snažna veza s uzimanjem multivitamina.

Ipak, priznali su da njihova otkrića ne dokazuju da su multivitamini glavni krivac za pojavu raka, nego vjerojatnost da je problem u lošim životnim navikama koje su te žene pokušale nadoknaditi dodacima prehrani. No, sa sigurnošću je zaključeno da su potrebne dodatne studije o tome koliko su sigurne multivitaminske tablete jer postoji mogućnost da potiču rast tumora povećanjem tkiva dojke.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.