Bello impossibile

Postati mama u 50. danas više nije čudo

Postati mama u 50. danas više nije čudo
25.08.2010.
u 08:01
U Hrvatskoj je, unatoč svim zdravstvenim rizicima za majku i bebu, kao i u svijetu, općenito sve više kasnijih trudnoća.
Pogledaj originalni članak

Talijanska rock pjevačica Gianna Nannini postat će prvi put majka u 54. godini života. Trenutačno je u petom mjesecu trudnoće, a snimljena je u Londonu, gdje snima svoj novi CD koji će izaći sljedeće godine. Talijanski tjednik Chi tu senzaciju je objavio u specijalnom izdanju, prije redovitog tjednog izlaska na kioske. Talijanska rokerica, poznata po pjesmi “Bello impossibile” (Nemoguće lijepo), iznenadila je, inače, dvostruko; trudnoćom u 54., ali i majčinstvom općenito jer se smatralo da je seksualno naklonjenija istome spolu. U svakom slučaju, za talijanske je medije ostalo neodgovoreno pitanje je li zatrudnjela prirodnom ili umjetnom oplodnjom.

Blizanke Papićevih

Talijanski ginekolog Severino Antinori, čuven po umjetnoj oplodnji i kod starijih žena, kaže kako ženski život traje u prosjeku 83 godine, pa postaje normalno da se djecu želi i u kasnijoj dobi. No, poslije 63. godine života žene ne bi trebale imati djecu jer je veća opasnost da ta djeca još u mladoj dobi ostanu bez majke.

– Trenutačno u svijetu ima više od 500.000 žena starijih od 50 godina koje su trudne ili su u toj dobi rodile djecu – izjavio je Antinori.

U Hrvatskoj se tako kasne trudnoće broje na prste, ali ima ih sve više. Među njima je najpoznatiji slučaj supruga hrvatskog redatelja Krste Papića Jadranka, koja je rodila blizanke kad je bila čak i dvije godine starija od talijanske pjevačice, dakle u 56. godini života. Djevojčice Tara i Ela uskoro će proslaviti peti rođendan, a među Hrvatima koje je roda posjetila u poznijim godinama otprije nekoliko je mjeseci i obitelj glumca Božidara Alića.

Ponosni tata sina Ratimira Marija postao je u 55. godini, a i mamu Sandu Alić statistika s njezinih 40 godina već svrstava u starije rodilje.

Obiteljska sreća

U Hrvatskoj je, unatoč svim zdravstvenim rizicima za majku i bebu, kao i u svijetu, općenito sve više kasnijih trudnoća, u ženinim tridesetim i četrdesetim godinama. Prema statistici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svaka treća rodilja u nas danas je starija od 30 godina, a svako osmo rođeno dijete ima mamu koja je već proslavila i 35. rođendan. U odnosu na, primjerice, situaciju prije četiri desetljeća. prosječna dob majke prvorotkinje pomaknula se pet godina, sa 22 na 27 godina. U Europi žene, pak, prvo dijete rađaju u 31. godini. Ipak, liječnici upozoravaju da fiziologija nije pratila društvene promjene, pa je tako žena majkom najspremnija postati između 20. i 29. godine.

– Medicinska je činjenica da nakon 25. godine plodnost opada, a nakon 38. godine opada 10 posto svake godine. Tu su i razne komplikacije uvjetovane starijom reprodukcijskom dobi koje mogu komplicirati tijek trudnoće i porođaja – u nekoliko je navrata istaknuo dr. Mario Podobnik.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

GA
ganga
10:11 25.08.2010.

nije kasno ali nije ni normalno

MI
mica1111
08:56 25.08.2010.

...odlično,znači još mi nije kasno...ovo mi baš uljepšalo dan...baš si nešto razmišljam da poradim na ovom pitanju..:))))

LA
Laura Anny
08:47 25.08.2010.

Kao primjer Italijanka, bravo ...