PROMO

Porastom sportaša rekreativaca porasla je i učestalost različitih sindroma prenaprezanja

Poliklinika Medikol
Poliklinika Medikol
07.02.2023.
u 08:30
Poremećaji sustava za kretanje jedan su od najčešćih uzroka radne nesposobnosti, i što je još bitnije, smanjene kvalitete života. Javljaju se u svim dobnim skupinama, a pravovremena dijagnostika i liječenje predstavljaju odlučujući čimbenik u sprečavanju dugoročnih posljedica tih poremećaja.
Pogledaj originalni članak

U adolescentnoj i odrasloj dobi poremećaji sustava za kretanje su vrlo česti. Najčešće se radi o tzv. sindromima prenaprezanja koji su posljedica opetovanih mikrotrauma različitih dijelova sustava za kretanje. Radi se o raznolikoj skupini bolnih sindroma koji se mogu javiti u bilo kojem dijelu sustava za kretanje.

Porastom broja sportaša rekreativaca porasla je i incidencija različitih sindroma prenaprezanja poput:

  • tzv. skakačnog koljena
  • trkačke potkoljenice
  • teniskog lakta
  • golferskog lakta itd.

Ipak, ovi poremećaji nešto češće se javljaju kod profesionalnih sportaša. Najčešće se liječe neoperacijski, različitim procedurama fizikalne terapije, no u nekim slučajevima zahtijevaju i dodatno liječenje u smislu aplikacije različitih lijekova u područja najjače boli.

U starijoj životnoj dobi najčešća ortopedska problematika otpada na degenerativne bolesti zglobova tzv. ostoartritis koje karakterizira propadanje zglobne hrskavice. Rezultat je bolnost i oteklina te progresivno smanjenje opsega pokreta zahvaćenih zglobova. U početnim stadijima liječenje degenerativnih bolesti može biti neoperacijsko, aplikacijom različitih lokalnih pripravaka poput hijaluronske kiseline u zahvaćenim zglob (viskosuplementacija). Smisao ovakvog liječenje jest usporavanje bolesti i odgoda operacijskog liječenja. U Poliklinici Medikol u Zagrebu tretman viskosuplementacije izvodi Jure Serdar, dr. med., specijalist ortopedije i traumatologije.

Poliklinika Medikol

Što uključuje specijalistički pregled ortopeda i dijagnostika?

Dijagnostički postupak uključuje uzimanje anamneze i klinički pregled specijalista ortopeda, a upotpunjuje se dodatnim metodama kao što su:

• UZV – ultrazvučna dijagnostika lokomotornog sustava

• RTG – klasična i digitalna radiografija. Digitalni RTG je pogodan i za snimanje djece i odraslih te ima smanjenu dozu zračenja.

• Magnetska rezonancija – Potpuno bezbolna dijagnostička slikovna pretraga bez zračenja. MR uređaji jakosti 3Tesla u usporedbi s MR uređajima manje snage, zbog bolje rezolucije omogućuju prikaz manjih anatomskih struktura.

• MSCT – kompjuterizirana tomografija u 128 slojeva. Poboljšava kvalitetu snimaka unatoč implantatima ili pomicanju za vrijeme snimanja. Također, omogućava značajno manju dozu zračenja za pacijenta u odnosu na MSCT uređaje koji skeniraju organ u manje slojeva.

Liječenje ortopedskih bolesnika može biti operativno i neoperativno. Napretkom tehnologije, poglavito radioloških mogućnosti prikaza, ozljede i bolesti sustava za kretanje moguće je ranije otkriti što pospješuje rezultate liječenja.

Za više informacija ili rezervaciju termina javite se u Polikliniku Medikol pozivom na broj 072 12 12 12 ili mailom na info@medikol.hr.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr