promislite

Popularna bezglutenska dijeta mogla bi vas udebljati!

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
tjestenina (1)
Foto: Reuters
gwyneth
Foto: pixsell
miley cyrus
Foto: josh oins
victoria eckham (1)
31.10.2012.
u 08:45
S jedne strane možete osjetiti olakšanje ako smatrate da vam gluten smeta, međutim bezglutenske namirnice mogu biti prepune masnoća
Pogledaj originalni članak

Dijeta bez glutena namijenjena je osobama koje pate od celijakije, no zbog slavnih glumica i pjevačica koje je hvale na sav glas i koje su se uime mršavosti odrekle tjestenine, kruha i kolača, postala je vrlo popularna. Victoria Beckham, Gwyneth Paltrow i Miley Cyrus podvrgle su se dijeti bez glutena, kako tvrde, iz zdravstvenih razloga. Međutim, znanstvenici upozoravaju da takva vrsta prehrane može – udebljati.

– Za sve one koji me nazivaju anoreksičnom želim istaknuti da sam alergična na gluten i laktozu. Nije riječ o kilogramima, nego o zdravlju. Svatko bi trebao  isprobati dijetu bez glutena najmanje tjedan dana. Rezultati na vašoj koži, mentalnom i fizičkom zdravlju su nevjerojatni – napisala je na Twitteru mlada Miley Cyrus koju su mnogi prozivali da ima poremećaje u prehrani, piše Daily Mail.

Opasnost od masnoća

Proizvodi iz kojih je izuzet gluten mogu sadržavati i do pet puta veću količinu masti, pokazala su najnovija istraživanja. Stoga stručnjaci upozoravaju da redukcijom glutena iz proizvoda namirnice ne dobivaju na kvaliteti i da mršavljenje pomoću njih nije ništa drugo nego običan mit.

– Nema sumnje da je došlo do porasta dijagnosticiranja celijakije, ali to ne može objasniti povećanje broja proizvoda bez glutena. Mnogi ljudi odabiru proizvode bez glutena jer jednostavno žele smanjiti unos – kaže Sarah Sleet iz britanske udruge oboljelih od celijakije, prenosi Daily Mail.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.