Serenissima

Plati krevet pa mi tek onda dođi - na barem dva dana

Plati krevet pa mi tek onda dođi - na barem dva dana
15.10.2009.
u 11:23
Iako se u Veneciji naplaćuje, i to vrlo skupo, sve - od prilaza, korištenja toaleta, vode iz slavine, do dodatka za sjedenje u kafiću ako pijete kavu, grad godišnje posjeti više od dvadeset milijuna turista.
Pogledaj originalni članak

Mojsije i turisti podijelili su stanovnike Serenissime. Nije, dakako, riječ o biblijskom liku Mojsiju, već o projektu "Mojsije" - inicijativi za gradnju brane, o kojoj se raspravlja već 40 godina, koja bi regulirala razinu vode u laguni u vrijeme "aqua alte" kada grad doslovce pluta u vodi, ali i spriječila propadanje temelja u muljevito tlo zaljeva. No, Venecija, nedvojbeno najposjećeniji europski grad, muku muči s prevelikim brojem posjetitelja.

Ma koliko oni dobrodošli bili i koliko god milijardi eura zarade donosili, toliko ih je da gradske vlasti muku muče kako smanjiti njihov broj, a ne zakinuti sve koji od njih žive.

Povod ovakvim razmišljanjima su strahovite gužve u ionako preopterećenom javnom prijevozu. Iako se u Veneziji naplaćuje, i to vrlo skupo, sve - od prilaza, korištenja toaleta, vode iz slavine, do dodatka za sjedenje u kafiću ako pijete kavu, grad godišnje posjeti više od dvadeset milijuna turista. Cijene su toliko visoke da se na trenutak čini da će vam naplatiti i ako udahnete. Gradske vlasti Venecije već duže razmišljanju kako bi smanjili dolaske, a u tome ih sputavaju stavke iz gradskog statuta koje datiraju još iz iz doba Republike i navode da su vrata Serenissime otvorena svim putnicima namjernicima dobre volje.

Jedna od ideja je i da se ukinu jednodnevni izleti. Ulazak turista u Serenissimu više ne bi bio masovan, a kontrolirao bi se preko rezervacija za smještaj u gradu, ali i na obližnjim otocima u laguni. Protivnici ove ideje poručuju da bi u tom slučaju novi turistički slogan bio - ako nemate rezervaciju, ne dolazite!

Smještaj u venecijanskim hotelima ograničen je i vrlo skup. Gosti koji odsjedaju u hotelima na Lidu i okolici te autobusima organizirano dolaze do "vaporeta" za Veneciju, plaćaju i sam ulazak na prostor pod upravom grada - dakako, uz cijenu prijevoza brodom.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

AG
Agramer198
11:51 15.10.2009.

\"Venezia\"???? A tko je tebe iz osnovne iliti kako moja baka veli, pučke škole pustio? Može ili Mleci ili Venecija, ali nikako \"Venezia\". Jel zna tko gdje se mogu žaliti, ovaj portal sve više počinje sličiti onom žutilu net.hr od kojega sam panično pobjegao.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
12:47 15.10.2009.

Inače venecija je sagrađena na drvima i balvanima sa hrvatske obale zato i jest velebit tako pust i naša obala i otoci također... Trebali bi mi njima to naplatit

IB
Ivana Brkić Ćubela
06:05 16.10.2009.

Meni tamo smrdi ko u toaletima balkanexpresa