turistička patrola

Patka s pogledom na vatru u kaminu

Foto: Damir Folnegović Blaž
Vuglec breg, restoran
Foto: Damir Folnegović Blaž
Patka s mlincima
08.04.2009., Zagreb - Svecano otvaranje parfumerije Douglas u Ilici 42. Mladen Horvat i Damir Folnegovic. Photo: Davor Puklavec/24sata
Foto: Damir Folnegović Blaž
Zapečeni štrukli, restoran Vuglec breg
Foto: Damir Folnegović Blaž
Restoran Vuglec breg
02.02.2017.
u 12:03
Sve pohvale idu mladom kuharu Ivanu Francu, ali i pjenušcima koje sami prizvode
Pogledaj originalni članak

Na području grada Krapine, u pitoresknom selu Škarićevo udaljenom samo 4 kilometra od autoceste Zagreb – Macelj, te isto toliko od termalnog lječilišta Krapinske toplice, posjetio sam restoran Vuglec Breg.

Restoran koji plijeni pažnju svojom ljepotom, nudi i prekrasan pogled na okolinu i zagorske brege. U ovim danima snježne idile restoran s otvorenim kaminom pravo je mjesto za gastronomski doživljaj. Zaboravljeni stari recepti „bakinih jela“ ponovno su zaživjeli od 2005. godine kada je Vuglec Breg otvorio svoja vrata. 24 stalno zaposlenih djelatnika svakodnevno posvećuje pažnju svojim gostima jer osim restorana Vuglec ima i nekoliko autohtonih smještajnih jedinica s ukupno 34 kreveta, a u izgradnji je još jedan novi objekt s 8 soba, te stare gospodarske zgrade gdje se nalaze vinski podrum i dvorana za seminare. Pored restorana, uz prve redove vinograda smještena je i sjenica s roštiljem, krušnom peći i ljetnom terasom. Uz pjenušac dobrodošlice, iz vlastite proizvodnje, dočekali su me vlasnici Boris i Mario Vuglec. Konobari su mi preporučili domaću patku s mlincima i nisu me trebali dugo nagovarati. Stvarno dugo nisam jeo tako ukusnu patku i domaće mlince. Za desert sam izabrao zapečene štrukle i nisam pogriješio. Sve pohvale idu mladom kuharu Ivanu Francu.

Restoranska „apoteka“ je zadovoljavajuća, a sastoji se od raznih domaćih ocata (jabučni, vinski...), acceta, bučina ulja s orasima te istarskog ekstradjevičanskog maslinova ulja, no moja preporuka je da se ponuda nadopuni s još nekoliko maslinovih ulja. Od nepreopširne karte jela, što je apsolutno pozitivno, izdvojio bih: paštetu od gusje jetre, zagorski pladanj, domaći sir i vrhnje, razne juhe, Bakine medaljone, pačja prsa te naravno puricu, patku, kopuna i janjetinu iz krušne peći. Bogatstvo vlastitih sezonskih namirnica ili namirnica iz bližeg okruženja provjerenog podrijetla i visoke kvalitete pravi su razlog za posjet Vuglec Bregu. Vinska karta sadrži 10 etiketa vina i 7 pjenušaca, vlastite proizvodnje te ledena i slatka vina poznatog i priznatog vinara iz Zagorja.

Sva vina i pjenušce poslužuju i na čaše. Od domaćih rakija koje također sami proizvode, izdvojio bih šljivovicu, travaricu, lozovaču, orahovac, medicu i borovnicu. Bar Pelnica u sklopu restorana, simpatičan je kutak za prijateljsko ćaskanje i poneku „putnu“ rundu. Uz posebno zalaganje, trud i znanje te spontani i domaćinski pristup osoblja, u Vuglec Bregu nastoje zadovoljiti i najzahtjevnije goste. Na sjevernoj strani Vuglec Brega nalazi se štala za konje, malo jezero, dva igrališta za tenis i mali nogomet, dječje igralište, travnjaci i staze za šetnju. Turističko selo Vuglec Breg plod je stvaralačke i romantičarske vizije obitelji Vuglec koja je baštinu svojih predaka pretvorila u trajnu vrijednost.

>>Spoj mora i kontinenta, užitak za nepce

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.