Slatke priče

Palačinke s džemom od trešanja (imamo recept!) i mousse od bijele čokolade – sve smo rekli, na vama je da odmah isprobate!

Foto: Marija Herjavić Jerkić
Palačinke s džemom od trešanja (imamo recept!) i mousse od bijele čokolade – sve smo rekli, na vama je da odmah isprobate!
20.06.2022.
u 10:50
Iako u kuhinji naše gastroblogerice Marije Herjavić Jerkić sve mora biti prirodno u neke džemove ipak odluči staviti manju količinu džemfixa jer zbog tempa života ponekad jednostavno nema vremena kuhati pekmez satima, a opet je sigurna da je domaći bolji od kupovnog.
Pogledaj originalni članak

Kuhate li džem u velikoj posudi s debelim dnom neće vam se stvariti debeli sloj pri dnu tijekom kuhanja pa će i sam proces kuhanja trajati nešto kraće. Količina iz recepta dovoljna je za 4 i pol teglice džema, a kuhanje je trajalo nešto više od sat vremena uz vrlo malu količinu džemfixa. Uostalom, provjerite recept i uživajte u pripremi!

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Džem od trešanja

Sastojci:

2 kg trešanja

500 g šećera

vanilija

sok 1-2 limuna

malo džemfixa

Priprema:

U lonac s debljim dnom ubacite očišćene trešnje, sok limuna i šećer te kuhajte dok se sve ne otopi i lagano zgusne. Po želji trešnje samo zgnječite da ostanu komadići ili ih ispasirajte (ja sam ih očišćene samo kuhala, i na pola kuhanja "promiješala" štapnim mikserom da minimalnu količinu usitni, a većina ostane u komadima). Sad prerežite i ubacite mahunu vanilije. Na samome kraju dodajte vrlo malo džemfixa, puno manje nego je navedeno u uputama. Kad je džem gotov ulijte ga vrućeg u sterilizirane staklenke zagrijane na temperaturi malo nižoj od 100 stupnjeva, dobro zatvorite, zamotajte u krpu/ručnik i ohladite. Od količine navedene u receptu trebali biste dobiti oko 4 i pol malih teglica jako ukusnog džema od trešanja s kojim ćete premazati palačinke.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Mousse od bijele čokolade

Sastojci:

300 g kvalitetne bijele čokolade

100 ml mlijeka

240 ml vrhnja za šlag

2 bjelanjka

3 žlice šećera

Priprema:

Na pari rastopite čokoladu pomiješanu s mlijekom pa ostavite sa strane da se smjesa ohladi. Istucite vrhnje za šlag mikserom da dobijete mekane vrhove, ostavite sa strane. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, a zatim polako dodajte 3 žlice šećera kao da radite smjesu za beze kore. Nastavite tući dok smjesa ne postane sjajna, oko 3 minute. Stavite na stranu. Kad se čokoladna smjesa ohladila (mora biti mlaka), lagano je umiješajte u snijeg od bjelanjaka pa sve zajedno u šlag. Ovo činite laganim pokretima kako biste u smjesi zadržali što više mjehurića zraka, a čim ste gotovi pokrijte i stavite u hladnjak da se malo stisne (to će se dogoditi prilično brzo).

Foto: Marija Herjavić Jerkić

Palačinke

Sastojci:

2 jaja

400 ml mlijeka

240 g oštrog brašna

100-150 ml mineralne vode

malo soli

Priprema:

Sve sastojke za palačinke pomiješajte u jednoličnu smjesu pazeći da ne ostanu grudice i ispecite palačinke.

Tople palačinke premažite džemom od trešanja, preklopite i složite na tanjur. Preko stavite nekoliko kuglica moussea od bijele čokolade, pospite sve listićima badema i odmah poslužite.

Foto: Marija Herjavić Jerkić

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.