prepoznajte ih

Ovo su znakovi da imate problema s hormonima

Foto: Thinkstock
Umor (ilustracija)
Foto: Thinkstock
Umor
Foto: Thinkstock
nesanica, žena, krevet
Foto: Thinkstock
Ćelavost
Foto: Thinkstock
pretilost
Foto: Thinkstock
ljutnja
25.03.2018.
u 17:11
Upravo hormoni reguliraju naše stanje budnosti i sna te mnoge žene pate od nesanice ili isprekidanog sna upravo zbog hormonalnog poremećaja
Pogledaj originalni članak

Umor 

Vjerojatno to pripisujete ubrzanom ritmu života, no to je jedan od glavnih znakova da biste trebali provjeriti razinu hormona. Inzulin, estrogen, progesteron i nadbubrežni hormoni, mogu biti uzrok vašeg konstantnog umora i nedostatka energije.

Neredovita menstruacija, neplodnost 

Prema istraživanjima, mnoge žene u svojim 30-im godinama (ponekad čak i prije) povremeno ne ovuliraju tijekom menstrualnog ciklusa. Bez ovulacije ne stvara se corpus luteum (žuto tijelo) koje luči hormon progesteron. Zbog nedostatka ovog hormona u ženskom organizmu narušava se prirodna ravnoteža estrogena i progesterona.

Nesanica

Upravo hormoni reguliraju naše stanje budnosti i sna te mnoge žene pate od nesanice ili isprekidanog sna upravo zbog hormonalnog poremećaja. Niska razina progesterona poznati je 'okidač' za klasičnu nesanicu, dok  niska razina estrogena može biti odgovorna za vrućine i noćno znojenje koji prekidaju ugodan san. 

Gubitak kose

Slabija kosa, ispadanje... Još su neki od pokazatelja hormonalnih poremećaja. 

Razdražljivost

Hormoni su najčešći "krivac" za razdražljivost. Mnoge žene primjećuju promjene u raspoloženju ovisno o fazi menstrualnog ciklusa. 

Debljina

Debljanje u području trbuha ili ruku može biti znak inzulinske rezistencije, dok višak masnih naslaga na području prsa može biti povezano s razinom estrogena. Ukoliko se debljate na području bedara i bokova, preporuča se provjeriti rad štitnjače. 

 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.