Izvor bakterija

Ovo su stvari koje baš nikada ne biste trebali dijeliti s drugima

Foto: Thinkstock
dijeljenje, kišobran
Foto: Thinkstock
šešir
Foto: Thinkstock
krema
Foto: Thinkstock
čarape
Foto: Shutterstock
pranje zubi
Foto: Thinkstock
Brijanje
Foto: Thinkstock
nožni prsti, gljivice, stopala
Foto: Thinkstock
slušalice
Foto: Thinkstock
japanke
27.11.2017.
u 20:54
Pogledaj originalni članak

Iako nas roditelji od malena uče kako je dijeljenje svojih stvari s drugima dobro, to baš i nije uvijek istina. Bar što se higijene tiče. Neke osobne stvari ne bi trebali dijeliti bilo da se radi o osobi koja vam je dio najuže obitelji jer nisu dobre ni za vas, a niti za tu osobu.

Šeširi - Sve što dodiruje vašu glavu zadržite samo za sebe, uključujući i četke za kosu, češljeve, jastučnice... Preko takvih stvari vaše vlasište vrlo brzo mogu nastaniti uši, a njih ćete se teško riješiti.

Krema - Kozmetički proizvodi koji dolaze u kutijicama vrlo su osobne stvari i ako ne želite dijeliti bakterije s drugima, zadržite ih za sebe. Inače, lako možete zaraditi gljivične infekcije, razne osipe, ekceme, psorijazu te mnoge druge kožne probleme.

Donje rublje i čarape - Ako dijelite donje rublje s vama bliskom osobom možete dobiti infekciju urinarnog trakta kao i genitalne gljivice ili osip. S druge strane, dijeljenje čarapa može vas dovesti do infekcije pete, svraba, gljivica i sl.

Četkica za zube - Liječnici strogo zabranjuju dijeljenje četkice za zube ili zubnog konca. Prosječna četkica za zube, koju ne bi trebali koristiti duže od tri mjeseca, može sadržavati razne bakterije poput E. Coli. Ako pri ruci nemate četkicu, zube operite čistim ručnikom umjesto što će te posuditi nečiju tuđu.

Britvica - Nikada ne bi trebali koristiti tuđu britvicu za brijanje jer tako širi hepatitis i slične infekcije.

Kamen za stopala - Na njemu se nalaze mrtve stanice ljudske kože i dovoljno je samo reći da ih ne želite na svojim stopalima, a vrlo je velika vjerojatnost da ćete dobiti i gljivice

Slušalice za uši - Svi imaju bakterije na sebi i one su jedinstvene, a pogotovo kada su u pitanju one u ušima. Ne želite ih sigurno dijeliti s drugima.

Japanke - Vjerojatno su jedan od najtraženijih komada obuće jer ih možete nositi svugdje, no pune su bakterija i gljivica i zato ih ne dijelite s drugima.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MM
mmhh
16:33 29.11.2017.

Ne znam odakle informacija da se psorijaza može "zaraditi" zajedničkim korištenjem kozmetike (ili bilo čega drugog). Ako je nešto kožna bolest, ne znači da je zarazna.