JE LI MOGUĆE

Ovi bizarni ljubavni običaji su iščezli, nevjerojatno što su sve činili zaljubljeni

Foto: Thinkstock
zaljubljeni par
Foto: YouTube screenshot
Čestitka od octa
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Srce
Foto: YouTube screenshot
Ljubavna kartica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Stari nakit
Foto: Screenshot YouTube
Povezivanje
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Ptica
07.11.2010., Zagreb - Jabuke. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Drvena cijev
Foto: YouTube screenshot
Drvena žlica
Foto: Thinkstock
Poljubac, ljubljenje
18.03.2018.
u 16:30
U prošlosti je bilo mnogo neobičnih običaja u ljubavi.
Pogledaj originalni članak

Držanje za ruke, poljupci, odlasci na spojeve i slanje ljubavnih poruka sastavi su dio svakodnevice zaljubljenih parova. No, u prošlosti je bilo mnogo neobičnih običaja u ljubavi. Evo nekih bizarnih...

'Čestitke od octa' - Riječ je o zločestim porukama koje su se slase na dan zaljubljenih, Valentinovo, poznate kao i 'čestitke od octa' koje su u 19. stoljeću korištene za ponižavanje i vrijeđanje.

Srce na rukavu -  Nije točno poznato gdje uzrečica “nositi svoje srce na svojem rukavu” vuče korijenje, no prema jednoj teoriji riječ je o priznanju i pokajanju za nevjeru te izricanju spremnosti za snošenje posljednica zbog toga. 

Kartice za pratnju - Koristile su se krajem 19. stoljeća u Americi, a one su mladićima omogućavale početak udvaranja odabranicama. Kriomice su ih predavali djevojkama. Zvali su ih i 'flertalnim karticama'. A u jednakoj mjeri koristile su ih i žene. 

Ljubavničke oči - Riječ je o minijaturnim simbolima i privjescima koje su krajem 20. stoljeća bogataši darivali ljubavnicama. Bili su u boji oka davatelja, kako mu govori i ime, a primatelji(ce) su ih bezbrižno mogli nositi u javnosti.

Praznovjerje - U prošlosti dame su se često oslanjale na praznovjerje i čudne obrede kako bi saznale tajne o svom budućem mužu. Jedno od najpopularnijih praznovjerja bilo je čitanje ptičjih znakova. Ovisno o tome koju vrstu ptice bi ugledala na Valentinovo žena je mogla predvidjeti hoće li se udati za bogataša, mornara, uglednika, siromaha...

Povezivanje - U kolonijalnoj Americi, povezivanje je bila popularna tradicija prema kojoj su parovi noći provodili zajedno u krevetu, ali odjeveni. Često bi se i ploča stavljala u sredinu kreveta da bi par bio odvojen, ili je žena bila stavljena u vreću nalik torbi. Roditelji su također često bili u istoj sobi s parovima kako bi spriječili neko neprimjereno ponašanje. 

Jabuke ljubavi - U austrijskim selima postojao je običaj prema kojem je djevojka držala kriške jabuke pod pazuhom tijekom plesa. Jabuke su služile kao prirodni dezodorans. Na kraju plesa, djevojka bi znojnu krišku jabuke predala čovjeku koji joj se sviđa, a ako bi i on gajio simpatije prema njoj hrabro bi pojeo komad jabuke dajući joj tako do znanja da su osjećaji obostrani.

'Cijevi' za udvaranje - Stroga pravila u Novoj Engleskoj nalagala su da se muškarci svojim izabranicama udvaraju u obiteljskim kućama, najčešće skromnih dimenzija pred članovima obitelji. Normalna komunikacija nije bila moguća pa su parovi posegnuli za 'cijevima' dugim oko dva metra koje su prislonili na usta i uši te na taj način šaputali jedno drugome ljubavne poruke.

Ljubavne žlice - U današnje vrijeme djevojke dobivaju buket cvijeća, no nekad su to bile drvene ljubavne žlice. Mladići su ih izrađivali tijekom plovidbi ili za dugih zimskih noći. Izrađivale su se isključivo od jedne vrse drveta, a ručke su bile ukrašene.

Miraz ili 'jutarnji poklon' - Stupanje u brak u Srednjem vijeku ujedno je značilo i bogati svadbeni dar mladenkinoj obitelji. Time su muževi 'plaćali' nevinost mladenke, ako se naravno ispostavi da je zaista tako. Budući da se plaćanje izvršavalo odmah nakon prvog 'konzumiranja braka' taj običaj nazvan je i 'jutarnji poklon'.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.