mislite dugoročno

Ova pića žene nikako ne bi smjele piti

Ova pića žene nikako ne bi smjele piti
26.10.2012.
u 11:30
– Bezalkoholna pića povezana su s rizikom od moždanog udara kod žena – potvrdila je studija sumnje mnogih stučnjaka i nutricionista
Pogledaj originalni članak

Žene koje piju i samo jedno gazirano piće dnevno podiže si rizik od moždanog udara za čak 80 posto, odnosno stvaranja krvnih ugrušaka u mozgu, pokazalo je najnovije japansko istraživanje. Zanimljivo, kod muškarca je zabilježen tek blagi porast rizika.

Brojne su prijašnje studije povezale povećanu potrošnju gaziranih napitaka s povećanom stopom pretilosti i dijabetesa tipa dva, što su dva presudna faktora za moždani udar.

Znanstvenici sa sveučilišta u Osaki pratili su 40.000 muškaraca i žena u dobi između 40 i 59 više punih 18 godina. Svakodnevno su dokumentirali svoje prehrambene navike, uključujući i konzumaciju bezalkoholnih pića. Tijekom tog razdoblja gotovo 2000 ispitanika pretrpjelo je moždani udar.

Analizirajući vezu između količine popijenih pića i moždanog udara doznali su da su žene koje su svakodnevno konzumirale bezalkoholna pića 83 posto vjerojatnije pretrpjele ishemijski moždani udar (kada ugrušak isključuje dotok krvi u mozak) od žena koje rijetko ili nikada nisu konzumirale ta pića.

Istraživači su zaključili da prehrambene navike ipak nemaju veze s hemoragijskim moždanim udarom (izazvan krvarenjem u mozgu) ili razvojem srčanih bolesti.

Primjera radi, Britanci godišnje ispiju 14 milijardi litara bezalkoholnih pića svake godine, a potrošnja zaslađenih napitaka udvostručila se od sredine 80-ih godina, piše Daily Mail.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

LI
liliZG
11:56 26.10.2012.

To su loša pića općenito, nevezano za moždani......

SL
slavicabosnjak317
13:31 26.10.2012.

ionako pijem samo vodu!