BRAK

Otkriveno zašto oženjeni muškarci žive dulje od samaca

Foto: Photos.com
Otkriveno zašto oženjeni muškarci žive dulje od samaca
30.03.2010.
u 11:17
Tajna dugovječnosti oženjenih muškaraca najvjerojatnije leži u tome što ih supruge tjeraju liječniku.
Pogledaj originalni članak

Tajna dugovječnosti oženjenih muškaraca najvjerojatnije leži u tome što ih supruge tjeraju liječniku, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Surrey objavljeno na godišnjoj konferenciji Royal Economic Societyja.

Također se važnom pokazala tjelovježba kojoj su muškarci i žene u parovima skloniji. Prema spomenutom istraživanju, oženjeni muškarci gotovo deset posto više odlaze liječniku kada se pojave neke tegobe nego samci, a čak ih 20 posto više trči ili se bavi nekim drugim oblikom rekreacije.

S druge strane, žene redovito posjećuju liječnika bez obzira na to jesu li u braku ili ne pa su znanstvenici zaključili kako kampanje za skrb o zdravlju treba usmjeriti na samce, posebno muškarce.

– Ako žena odlazi liječniku na redovitu kontrolu, velika je vjerojatnost da će to učiniti i njezin partner. D druge strane, muškarčevi odlasci liječniku uopće ne utječu na na ženu – izjavio je Hendrik Scmitz koji je sudjelovao u istraživanju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

RI
Ringo
12:59 30.03.2010.

To je klasično pitanje: da li je starija kokoš ili jaje? Ili: Što je uzrok, a što posljedica? U čemu je problem: Recimo da ima neki muškarac koji ima neku težu bolest, taj se najvjerojatnije neće oženiti, znači da ostaje u onoj grupi neoženjenih koja je ionako puno manja od grupe oženjenih. Tako on povećava postotak boležljivih ljudi među neoženjenima i nađe se neki nadobudni znanstvenih koji zbroji gole činjenice i ispane da brak produžava život. P.S. Ja sam oženjen i sve štima, samo sam primjetio tu caku u statistici.

SA
sasoon
14:18 30.03.2010.

Ima tu istine, mene žena tjera da više vježbam i zdravije se hranim :-)

OB
-obrisani-
20:47 30.03.2010.

Ovaj članak je blago rečeno bezvezan! Malo pogledajte statistiku koliko ima udovaca a koliko udovica? omjer je berm 5x u korist udovicama a da bi postale udovice netko je njima bio oženjen? E sad opet pogledajmo koliko žive redovnici i bolje situirani laici koji se nikada nisu ženili, rekorderi su? Ja mislim da je taj naučnik uzeo za uzor neku grupu klošara beskućnika?