Problem oba spola

Osjećate bol i nelagodu tijekom seksa? Ovo su mogući razlozi

Foto: Thinkstock
seks
Foto: Thinkstock
preljub, svađa, partneri, par, afera (1)
Foto: Thinkstock
Seks, masturbacija
Foto: Thinkstock
Seks
Foto: Thinkstock
penis
Foto: Thinkstock
seks, zaljubljeni par
Foto: Thinkstock
Seks
Foto: Thinkstock
vagina
10.01.2018.
u 08:02
Pogledaj originalni članak

Čak 30 posto žena ima dispareuniju, odnosno bolne seksualne odnose, a s tim se problemom susreće i pet posto muškaraca. U nastavku saznajte što može biti uzrok te boli.

Pregrub seks - Koža oko vagine i analnog otvora je osjetljiva, a ako vaš partner to ne zna i pokušava na silu penetrirati, recite mu to.

Vaginizam - To je stanje u kojem se mišići unutar vagine stisnu zbog čega je nemoguće imati spolni odnos. Do toga može doći zbog psiholoških ili fizičkih razloga. Ako imate ovakav problem, obavezno trebate posjetiti liječnika.

Manjak lubrikanata - Kako bi seks bio ugodan, bitna je vlažnost vagine. S manjkom vlažnosti se žene posebno susreću tijekom menopauze, no i mlađe žene mogu imati taj problem. Ne ustručavajte se zbog toga koristiti lubrikante.

Alergijska reakcija - Bol tijekom seksa možete osjetiti i kao znak alergije na kozmetiku koju partner koristi, ali i na prezervative. Bitno je da utvrdite na što ste alergični i da to kasnije više ne koristite.

Upalna bolest zdjelice ili endometrioza -  Upalna bolest zdjelice je bakterijska infekcija koja uzrokuje bol tijekom ili nakon seksa. Endometrioza ima slične simptome, no traje duže. Stoga, ako tijekom seksa osjetite jake bolove poput menstrualnih grčeva ili bolove u leđima, obavezno posjetite ginekologa.

Vulvodinija - Kronična bol u području oko otvora vagine (vulve), kod koje ne postoji identificirani uzrok. Jedna od 12 žena ima simptome vulvodinije, ali kod samo nekoliko njih ona bude i dijagnosticirana.

Uski prepucij – Kod muškaraca bol može uzrokovati uska kožica na glaviću penisa, poznatija kao fimoza. Riječ je o stanju kada se kožica ne može prevući preko glavića penisa što najveće probleme zadaje prilikom seksa. Kondomi mogu ublažiti bol, no nisu dugotrajno rješenje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

AU
austrougarskigeneral
10:50 10.01.2018.

malo je takvih osoba koje osjecaju bol ...