Tihi ubojica

Od tetanusa u svijetu 2008. umrlo 59 tisuća novorođene djece

Foto: Bebe
Od tetanusa u svijetu 2008. umrlo 59 tisuća novorođene djece
11.01.2011.
u 14:23
Za svako kupljeno pakiranje Pampersovih pelena ili vlažnih maramica s naljepnicom “1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život”, Pampers će UNICEF-u donirati sredstva za kupnju jedne doze cjepiva
Pogledaj originalni članak

Pampers i UNICEF pozivaju mame da podrže ovogodišnju kampanju prikupljanja donacija za pribavljanje životno važnih cjepiva koja će zaštititi najpotrebitije mame i njihovu djecu od tetanusa rodilja i neonatalnog tetanusa. U ovom je trenutku više od 170 milijuna žena i djece, diljem 40 zemalja u razvoju, izloženo riziku obolijevanja od te bolesti, a većina njih živi u zabačenim područjima gdje nemaju pristup ni osnovnoj zdravstvenoj skrbi.
Prema najnovijim podacima Svjetske zdravstvene organizacije tetanus rodilja i neonatalni tetanus samo 2008. godine prouzročio je smrt oko 59.000 novorođene djece. Preneseno u lokalne okvire, to bi značilo da je grad veličine Karlovca jednostavno nestao u samo jednoj godini zbog bolesti koju je tako lako spriječiti. Usporedbe radi, to je 1,32 puta više od ukupnog broja djece rođene u Hrvatskoj 2009.
 
– Tetanus rodilja i neonatalni tetanus je "tihi ubojica" i nesretna posljedica neadekvatne zdravstvene skrbi. Štoviše, većina rodilja i beba koje obole od tetanusa živi u iznimno lošim uvjetima, u zabačenim područjima gdje je pristup čak i osnovnoj zdravstvenoj skrbi nemoguća misija, pa većina njih umire u vlastitu domu. S obzirom na to da je riječ o bolesti koju je lako spriječiti, svaki tako izgubljen život pada nam još teže. Jednostavno je neprihvatljivo da tisuće beba i majki bezrazložno umiru – ističe dr. Rownak Khan, viša suradnica za zdravstvo u UNICEF-u.
Tijekom pete godine svoga globalnog partnerstva Pampers i UNICEF stavljaju naglasak na snagu i mogućnost svake pojedine majke da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija.
– Zahvaljujući mamama diljem svijeta, kampanja koju zajedno provode Pampers i UNICEF omogućit će da cjepiva protiv tetanusa rodilja i neonatalnog tetanusa do kraja ove godine doputuju do još sto milijuna žena i djece u dvadeset i jednoj zemlji svijeta te im time pruže priliku uživanja u uzajamnoj ljubavi, kakvu i mi uživamo. Ova cjepiva za žene i djecu, koja žive u nevjerojatno lošim uvjetima bez ikakva pristupa elementarnoj zdravstvenoj skrbi, znače život i zato pozivam sve majke da pruže svoj doprinos – Maja Vučić, posebna izaslanica UNICEF-a za roditelje i bebe.  
Kako mi možemo pomoći?
Od siječnja do travnja 2011. godine za svako kupljeno pakiranje Pampersovih pelena ili vlažnih maramica s naljepnicom “1 pakovanje = 1 cjepivo koje spašava život”, Pampers će UNICEF-u donirati sredstva za kupnju jedne doze cjepiva protiv tetanusa i tako pomoći zaštititi žene u fertilnoj dobi u manje razvijenim zemljama diljem svijeta.

Ove godine možemo pomoći na još jedan način – zajedničkim slanjem "100.000 poljubaca" koji će zaštititi majke i njihove bebe od tetanusa. Za svaki virtualni poljubac poslan preko Pampersove stranice na Facebooku Pampers će osigurati dodatnu donaciju UNICEF-u.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BO
boston
23:36 11.01.2011.

Vau, nema skandala, nema politike, nema nacionalizma/rasizma, i nema komentara. Zasto bi itko komentirao nesto pozitivno, specijalno ako je poticaj dosao iz USA. Koliko li samo milijuna/milijardi dolara podijele Ameri za dobrotvorne svrhe? Svi broje ubijene u Americkim ratovima, a nitko nebroji koliko zivota USA spasi...

JM
ja-ma
00:01 12.01.2011.

Vau,a gdje su komentari o štetnosti cijepljenja,mikročipiranju i prokletoj farmaceutskoj industriji koja na silu hoće pocijepiti uboge ljude?!Da vam pripomenem.Cjepivo protiv tetanusa se radi na isti način kao i sva ostala cjepiva na svijetu i ima isti satav samo su antigeni uzročnika različiti.