Sajam stipendija

Od progonstva iz Vukovara do stipendije na Cambridgeu

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Od progonstva iz Vukovara do stipendije na Cambridgeu
21.10.2010.
u 11:42
U sklopu 70 programa dodjeljuje se 4000 stipendija, od kojih 800 za studij u inozemstvu.
Pogledaj originalni članak

Tko bi rekao da će se Kristina Glumac, koja je kao trogodišnjakinja pred strahotama rata izbjegla iz rodnog Vukovara, jednog dana vratiti iz prestižnoga engleskog sveučilišta Cambridge s titulom magistrice ekonomije. Zapravo, u to su mogli posumnjati samo oni koji ne poznaju njezinu upornost, ali i znatiželju, koja ju je prije dvije godine dovela na zagrebački Sajam stipendija.

- U meni se probudila želja za nastavkom obrazovanja, za upoznavanjem načina studiranja u inozemstvu, i prijavila sam se za magisterij u Velikoj Britaniji - ispričala je 22-godišnja Kristina Glumac koja je, zahvaljujući sjajnom prosjeku ocjena s osječkog sveučilišta od 4,9, uspjela dobiti stipendiju. Njezinu želju za stjecanjem znanja prepoznali su i poduprli s čak tri strane: Institut otvoreno društvo, britanska vlada i sveučilište Cambridge.

Erasmus daje 380 eura

- Boravak u Velikoj Britaniji bio je moj prvi odlazak u inozemstvo, ali sjajno sam se snašla. To, međutim, nije bilo nimalo teško jer je osoblje Cambridgea naviklo na studente iz cijelog svijeta pa sam imala veliku potporu. Jednogodišnji boravak ondje za mene je značajno novo iskustvo: stekla sam brojna poznanstva ali i znanja iz područja ekonomskog rasta i razvoja - priča ova mlada Vukovarka koja je, s obitelji, živjela osam godina u progonstvu, od šest godina u jednome crikveničkom hotelu. Danas je stigla na Sajam kako bi svoja iskustva podijelila sa studentima koji žele njezinim putem.

Sajam stipendija središnji je nacionalni događaj u području visokog obrazovanja, na kojem je 30 uglednih hrvatskih i inozemnih institucija ove godine predstavilo 70 programa financijske potpore dostupnih hrvatskim građanima za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. U sklopu tih programa dodjeljuje se više od 4000 pojedinačnih stipendija, od kojih oko 800 za studij u inozemstvu. Osim iz Hrvatske, izlagači su stigli iz brojnih europskih zemalja, Sjedinjenih Država, Kanade i Japana. U fokusu ovogodišnjeg sajma, koji se održao šesti put, bila je važnost stipendija za poticanje međunarodne mobilnosti u obrazovanju. Samo u sklopu Erasmusa – najvećeg programa EU u području visokog obrazovanja kojem će Hrvatska pristupiti početkom 2011. – bit će podijeljeno oko 1000 stipendija u mjesečnom iznosu od 380 eura.

Novac će ići za knjige

– Stipendijama možemo otvoriti pristup visokom obrazovanju svima koji si to ne mogu priuštiti, nagraditi one koji to zaslužuju i poticati razvoj onih disciplina koje su važne za društveni i gospodarski razvoj – rekao je organizator Ninoslav Šćukanec, direktor Instituta za razvoj obrazovanja.

Prema analizama kojima raspolaže organizator, Austrija i Njemačka bit će hrvatskim studentima najprivlačnije destinacije za akademsku razmjenu kroz programe EU u koje će Hrvatska uskoro ući, a velik interes postoji i za obrazovanje u Velikoj Britaniji i SAD-u. Neki od studenata zaželjeli su obrazovanje stjecati i u Francuskoj, poput zagrebačke studentice prava Ane Vargek.

– Učim francuski jezik, pa u odlasku na neko od tamošnjih učilišta vidim mogućnost usavršavanja jezika. No, željela bih upoznati i francusko pravo jer me zanima međunarodno pravo – kaže Ana Vargek, koja će novac od moguće stipendije potrošiti na knjige.

Svi oni koji nisu bili u mogućnosti posjetiti Sajam, sve informacije o izlagačima i predstavljenim stipendijama mogu naći i na portalu www.stipendije.info.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

OB
-obrisani-
19:08 21.10.2010.

Nisam vidio da HR mediji znaju za jednog veoma poznatog i kvalitetnog glumca iz Vukovara, koji živi u Danskoj. Zlatko Burić. Neki njegovi filmovi su napravili svjetsku premijeru.

BM
bmwejac
16:11 21.10.2010.

VOLIO BIH KAD BI MI LATICA DOSLA NA STABLJIKU

LA
latica
14:21 21.10.2010.

Tko bi rekao da će se Kristina Glumac, koja je kao trogodišnjakinja pred strahotama rata izbjegla iz rodnog Vukovara, jednog dana vratiti iz prestižnoga engleskog sveučilišta Cambridge s titulom magistrice ekonomije....???? Nisam iz Vukovara , ali kakve veze sa inteljigencijom i pameću, željom za znanjem i svime onim normalnim što bi osoba posebno mlada trebala osjedovati u sebi ima tko je odkuda. Jesmo li se počeli djeliti i u tome - ja sam odavde pa sam odmah Bogom danija i pametnija... od nekog iz Vukovara ili Knina??