PRIRODNO I FINO

Od majčinog mlijeka do kompletnog menija: Kako odabrati nabolje namirnice za vašu bebu

Foto: Shutterstock
Lino
Foto: Shutterstock
Lino
Foto: Shutterstock
Lino
Foto: Shutterstock
Lino
Foto: Promo
Lino
Foto: Promo
Lino
Foto: Promo
Lino
Foto: Promo
Lino
Foto: Promo
Lino
Foto: Promo
Lino
22.12.2019.
u 08:00
Razdoblje od uvođenja dohrane do prelaska na jelovnik koji se sastoji od cjelovite piramide hrane može predstavljati popriličan izazov. Evo kako ga savladati
Pogledaj originalni članak

Bebe brzo rastu i nakon nekoliko mjeseci majčino mlijeko ili adaptirano mlijeko više ne zadovoljava sve potrebe djeteta. Već s tri do pet mjeseci starosti, bebe počinju okretati glavu, hvatati predmete i okretati se s leđa na trbuh i obrnuto. U toj dobi beba istražuje svoje tijelo, prima se za stopala i stavlja ih u usta, a sa šest mjeseci već počinju prvi pokušaji puzanja. Sve te aktivnosti zahtijevaju više energije i to je vrijeme kada treba početi s dohranom. Stručnjaci preporučuju da se dohrana uvodi postepeno, a za početak bebi je najbolje ponuditi dvije – tri žličice voćnog soka od jabuke ili kruške, pripremljenog od svježeg voća. Nakon upoznavanja s novim, slatkim okusima voća, može se krenuti s dobro izmiksanim voćnim kašicama. Kada se priviknu na novi okus i teksturu, količina se može povećavati s rižinim pahuljicama, primjerice Rižolinom.

Foto: Shutterstock
Lino

Na red zatim dolazi povrće, najbolje ono neutralnog okusa, poput mrkvice ili tikvica, jer se bebe još uvijek privikavaju na nove okuse drugačije od mlijeka. S navršenih šest mjeseci, bebe postaju aktivnije i paralelno s time, raste im apetit. Počeci s dohranom, kada se sve bazira na kašicama od voća i povrća uglavnom su jednostavni, no mnogi roditelji su zbunjeni oko redoslijeda namirnica koje treba uvoditi i na koji ih način pripremati djetetu. Špinat ili krumpir, kada u prehranu dodati tjesteninu, mogu li bebe jesti meso ili ribu? Što ako beba odbija nove okuse? Kako izbjeći pojavu alergija na nove namirnice? Sve su to nedoumice koje muče mnoge mlade roditelje. Osim toga, postoji opravdana zabrinutost o kvaliteti namirnica koje kupujemo u supermarketima ili na tržnici, jesu li tretirane pesticidima, kako izbjeći genetski modificiranu hranu i tome slično. Svi želimo najbolje za svoje najmilije, a upravo taj prelazni period, od dojenja i početne dohrane do trenutka kada dijete počne normalno jesti svu hranu, predstavlja najveći izazov.

Foto: Shutterstock
Lino

Kada se nađemo u nedoumici i ne želimo eksperimentirati, okrećemo se brendovima kojima vjerujemo. A kada je u pitanju dječja hrana, većini će prvo pasti na pamet medvjedić Lino. Čokolino, Medolino, Rižolino, sve su to proizvodi koje smo i sami rado jeli kada smo bili jako mali, a upravo je Čokolino mnogima ostao kroz cijeli život omiljeni doručak, međuobrok ili večera. Ipak, bebe do dvije godine osobito su osjetljive na nove namirnice, a Lino je prepoznao potrebu za kvalitetnom i sigurnom hranom za bebe od šest do osam mjeseci starosti i ponudio novu liniju proizvoda povrtno - mesne kašice. Za bebe od šest mjeseci starosti možete birati između krem juhe od povrća i grisa, kašice od kombinacije mrkve i brokule, te povrća s rižom i piletinom.

Foto: Shutterstock
Lino

Čak i kad savladaju voće i povrće, mnogi roditelji imaju problema s uvođenjem mesa u prehranu djeteta. Međutim, gotove kašice s mesom strogo kontroliranog porijekla i pomiješanog s povrćem, dobar su izbor za postepeno privikavanje na meso u obroku. Dodatna prednost je to što su kašice napravljene kao fini pire pa su idealne za bebe koje u toj dobi još ne mogu žvakati hranu. Za mališane s navršenih osam mjeseci, izbor kašica proširen je s novim okusima i sastojcima koji sadrže sve potrebne nutrijente za razvoj vaših mališana. Možete isprobati zeleno povrće s teletinom, mrkvu i rižu s puretinom te špagete bolonjeze, s malim komadićima kako bi vaš mališan počeo postepeno savladavati žvakanje. Sve kašice proizvedeno su bez dodatka soli i bez glutena te su pakirane u praktičnoj BPA free ambalaži. Jedino što trebate napraviti je podgrijati obrok u mikrovalnoj ili na štednjaku. S povrtno – mesnim kašicama dijete dobiva brz, zdrav i kvalitetan obrok, a roditelji su sigurni da je njihov mališan sit i sretan.

Sadržaj je nastao u suradnji s Podravkom.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr