Blagdanski običaji

Odakle dolazi običaj vješanja vijenaca na vrata?

Foto: shutterstock
Odakle dolazi običaj vješanja vijenaca na vrata?
10.12.2019.
u 11:01
Božićnim dekoracijama uljepšavamo naše domove, a sve dekoracije imaju svoje značenje i tradiciju
Pogledaj originalni članak

Mnogo je božićnih običaja i tradicija u vrijeme blagdana. No zastanemo li ikada i razmislimo o tome zašto to radimo? Uzmimo za primjer božićni vijenac. Koje je značenje vješanja vijenca na naša vrata?

Što predstavlja božićni vijenac?

Kao što je slučaj i s drugim božićnih tradicijama, značenje vješanja božićnog vijenca možemo pronaći u različitim religijama i kulturama, piše Metro.  

Za neke kršćane vijenac predstavlja Isusovu patnju. Predstavlja krunu s trnjem koju je Isus nosio na križu, a crvene bobice simboliziraju Kristovu krv. Zimzelene grančice od kojih je spleten vijenac predstavljaju vječan život. Vješanjem takvih vijenaca na vrata kršćani pozivaju duh Isusa Krista u svoje domove. 

Druga popularna teorija povezuje vijenac sa starim njemačkim pukom. Zimzelene grančice vijenca rabili su kao simbol neprekidnosti i održivosti života u tmurnim zimskim mjesecima. 

Ovaj gospodin na Cvjetnom trgu prodaje kestene već 47 godina:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.