'zaboravljena bolest'

Nisu cijepili sina pa požalili: Obolio je od difterije i u kritičnom je stanju

Foto: Ilustracija/ Dusko Jaramaz/PIXSELL
Nisu cijepili sina pa požalili: Obolio je od difterije i u kritičnom je stanju
09.06.2015.
u 09:59
Protuotrov za liječenje dječaka morali su uvesti iz Rusije jer je u Španjolskoj taj medikament nije propisao gotovo 30 godina
Pogledaj originalni članak

Šestogodišnji dječak iz katalonskog grada Olot, a koji nije bio cijepljen, obolio je od difterije.

Prvi je to slučaj pojave ove bolesti u Španjolskoj nakon 28 godina, a dječakovi roditelji nakon što im je sin obolio, odveli su mlađu kćer na cijepljenje.

Dječak je u kritičnom stanju i nalazi se na odjelu intenzivne njege u bolnici u Barceloni, piše El Pais.

"Dječakovi roditelji su shrvani i priznali su da su prevareni jer nisu dobili sve potrebne informacije od skupina koje su zagovarale necijepljenje kada su se odlučili ne cijepiti dijete. Osjećaju veliku grižnju savjesti koju im sada pokušavaju izbrisati, rekao je ravnatelj katalonske institucije za javno zdravstvo Antoni Mateu.

Protuotrov za liječenje dječaka morali su uvesti iz Rusije jer u Španjolskoj taj medikament nije propisan već gotovo 30 godina. Nakon što je Španjolska zatražila međunarodnu pomoć, Rusi su prvi odgovorili i poslali prvu dozu lijeka za liječenje dječaka, a svi koji su bili nedavno u doticaju s dječakom su pod posebnim nadzorom.

Difterija je po život opasna zarazna bolest uzrokovana jako zaraznom bakterijom Corynebacterium diphtheriae. Posebno je opasna ako zahvati krajnike jer tada može doći do stvaranja sive membrane koja može blokirati disanje.

Bakterijski otrov može uzrokovati opasne komplikacije i oštetiti srce, živčani sustav i nerijetko i bubrege, a oporavak je dugotrajan. Od difterije obično obolijevaju mlađe osobe do 15 godine života, a bolest može biti smrtna u 10 posto slučajeva. Sistemski oblik bolesti je zbog cijepljenja gotovo u potpunosti iskorijenjen, a posljednji slučaj difterije registriran je u Hrvatskoj 1974. godine.

>>O temi cijepljenja djece bavi se i naš portal u Večernjakovoj inicijativi. Više detalja možete pročitati ovdje.

>>Prosvjedovali za slobodu izbora: Prisilno cijepljenje je fašizam

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 70

DU
Deleted user
14:13 09.06.2015.

Al se zagovornici necjepljenja uspjeniše. A difterija je kosila djecu do prije pedesetak godina da je bilo užasno. Tko ne vjeruje neka pita starije što znaju o frazu. Djete bi leglo i ujutro bi ga ljubičastog našli mrtvo u krevetu. Tako sam ja prije pedeset osam godina ostao bez brata. Gospodo protivnici kada se već toliko angažirate pronađite statistike o preživljavanju djece do prve godine života 1950., 1980. i 2010. pa onda izvlačite zaključke.

PR
prečkokontinent
14:55 09.06.2015.

Difterija je bolest gornjih dišnih putova, koju karakterizira grlobolja, povišena tjelesna temperatura i pojava pseudomembrana na tonzilama, ždrijelu i/ili nosnoj šupljini, a uzrokuju je gram-pozitivna bakterija Corynebacterium diphtheriae. Bolest se može širiti u donje dišne putove (grkljan, dušnik), a mogu nastati i komplikacije uzrokovane bakterijskim toksinom, kao što su miokarditis i neuritis. Pri neutralizaciji toksina posebice su važna protutijela razreda IgG. Za neutralizaciju toksina nije nužan komplement. Kompleksi toksina i protutijela uklanjaju se zatim fagocitozom. Prevencija bolesti se postiže cijepljenjem cjepivom koje sadrži difterični toksoid, a u liječenju se koriste antibiotici (penicilin, eritromicin). Liječenje antibioticima ima malen ili nikakav učinak na klinički tijek difterije (Pametna nada.jurincic kaže: "Koje li prozirne propagande! Uzročnik difterije jako dobro reagira na antibiotike i to iz prvog kruga." KRAVA). Mortalitet difterije iznosi 10% - 30%, a uzrok smrti je najčešće zatajenje srca i poremećaj srčanog ritma. Opstrukcija dišnih putova teška je komplikacija posebno kod pseudomembrane zahvate traheu i ždrijelo pa se nekada umiralo i od gušenja.

HE
hermet
21:53 09.06.2015.

Cijepljenje je u suštini dobra stvar. Pomaže organizmu da se obrani i ojača protiv kojekakvih bakterija i bolesti. Ali to je bilo na početku početaka cijepljenja. A onda su stvar preuzele farmaceutske korporacije koje cjepivu dodaju kojekakve supstance od kojih mozak i organizam doslovno podivlja i ponekad pregori kao osigurač. Doslovno djetetovom mozgu tjera obrtaje u "crveno". Tko je ikad preuzeo odgovornost bez suđenja za takve stvari? Nikad nitko. Kažu da je to statistika. Nitko ne želi da mu dijete bude u "statistici". A o tome se jako malo govori. Ako nekome još nije jasno je li cijepljenje štetno ili nije, neka malo progugla B. Gatesa i njegovu Melindu po pitanju cijepljenja i potencijalne sterilizacije. On u svojim izjavama ne sakriva djelovanje cjepiva na reprodukciju budućeg odraslog čovjeka. A zašto?! Samo zato da nas bude manje. Jer "MI" trošimo (narod) dragocjene resurse i previše nas je na svijetu. A takvi kao on koji proizvode otrov, jer je i suvlasnik Monsanta, najvećeg svjetskog GMO proizvođača smrti, smatraju se spasiteljima svijeta. On i takvi kao on. A zovu se "filantropi", navodni ljubitelji i zagovaratelji čovjeka, samo ne znam u kojem obliku. Imamo puna groblja takvih ljudi koji njima odgovaraju.