Pitajte Večernjak

Ne žele povrat karte iako na njoj piše da se vratiti – može

Foto: Dragutin Šantoši
Ne žele povrat karte iako na njoj piše da se vratiti – može
24.05.2011.
u 16:30
U HŽ-u kažu da je riječ o posebnoj povlastici za koju vrijede i posebni uvjeti, a jedan je od njih i nemogućnost vraćanja
Pogledaj originalni članak

Pitanje

Gospodin je kupio željezničku kartu uz povlasticu za starije od 65 godina. Na njezinoj poleđini pisalo je da se može vratiti prije polaska. Zbog nekih je okolnosti odustao od puta, no kad ju je htio vratiti, odbili su. Kažu, koriste se starim obrascima dok ih ne potroše. Što da poduzme?

Odgovor

U HŽ-u kažu da se karte koje uz povlasticu “Godine vrijede više” tiskaju na postojećim prijevoznim kartama koje na poleđini imaju otisnut izvadak iz redovnih propisa, no da je ovdje riječ o posebnoj povlastici za koju vrijede i posebni uvjeti, a jedan je od njih i nemogućnost vraćanja. Piše to, kažu, u Vodiču u ICN – IC vlakovima i na web-stranici HŽ-a, a i blagajnici prilikom kupnje na to trebaju upozoriti putnike.

Gospodina, međutim, na blagajni nisu upozorili da ne može vratiti kartu.

– Ne mogu se vaditi na stare obrasce. 
Podnesite prijavu Državnom inspektoratu jer kupac mora unaprijed biti obaviješten o uvjetima kupnje, i prema Zakonu o pružanju turističkih usluga i prema Zakonu o zaštiti potrošača – upućuje Erika Popović iz Plavog vala, udruge za zaštitu potrošača Šibensko-kninske županije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

BA
baš
17:30 24.05.2011.

Možda Kalmeta ne zna za varanje građana, ministarstvo mu je ipak preveliko. Doduše i previše košta kako ga vode. Koga je briga kakve obrasce troše. To što piše na karti je zakon. G*** se čovjeku trebaju i ispričati. Doslovno smatram da su g****, jer tako se vara svoj narod. Tako se uostalom voli hrvatska. Deri dok ide i viči kako voliš. Tko nebi volio kada može raditi što hoće i kako hoće? To je Eldorado, Meka za neke, a za takve kao taj gospodin, pravi pakao. I tako u HEP-u, tako u drugoj firmi, tako svugdje. Imamo hrvatsku.

BI
bigboii
17:37 24.05.2011.

Najveći lopovi su u tom hž-u! One konduktere treba kazniti zbog cuganja na radnom mjestu. Tresu se više od prastarih vagona! O ženama kondukterkama da ni ne pričam- neljubazno i bahato. Katastrofa

MA
MaloMisto
16:57 24.05.2011.

muljaju cim zinu. I umjesto da vrate novac (vjerojatno 50-100 kn, ako ne i manje) oni prodaju maglu sa \"starim obrascima\". E sad im treba jos lupit kaznu sto uopce izdaju na starim obrascima.