Dužnici

Ne smiju se objavljivati liste s podacima dužnika za komunalije

Foto: 'robert anic'
Ne smiju se objavljivati liste s podacima dužnika za komunalije
03.03.2011.
u 18:13
Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, članak 7., jedini je pravni temelj za takvu obradu osobnih podataka - dozvola dužnika, u ovom slučaju suvlasnika stanova u stambenoj zgradi
Pogledaj originalni članak

Lista stanara dužnika za pričuvu nedavno je neugodno iznenadila neke od njih u stambenoj zgradi zagrebačke novogradnje. Ime, prezime, iznos dugovanja, uz naznaku tko je od njih već na sudu - predstavnik stanara sve je transparentno objavio, nadajući se tako doskočiti onima koji ne plaćaju svoj dio zajedničkog računa. Zasigurno ne zna da je to protuzakonito i da je kazna propisana u takvim slučajevima između 20.000 i 40.000 kuna. Neovlašteno je, naime, objavio osobne podatke!

Dužnike za to nije pitao, a prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, članak 7., jedini je pravni temelj za takvu obradu osobnih podataka - dozvola dužnika, u ovom slučaju suvlasnika stanova u stambenoj zgradi. Preporuka Agencije za zaštitu osobnih podataka je da se podaci o dugovanju svima učine dostupnima na sastanku ili skupu stanara, ili da se dostave u poštanske sandučiće, upravo u svrhu zaštite objavljivanja osobnih podataka bez pristanka osoba čiji se podaci objavljuju.

Agencija za zaštitu osobnih podataka u u nekoliko je takvih slučajeva intervenirala da se takve liste maknu s oglasnih ploča u zgradama, a može i podnijeti prijavu Prekršajnom sudu.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

KA
kasuv
20:24 03.03.2011.

moj adnine, lista branitelja po vama je za objavu, a lista bogataša dužnika režija zabran po zakonu živjela demokracija

SP
spirou
20:45 03.03.2011.

normalno da ih treba objavljivati...i ne samo to...ovrhe na imovinu onome tko ne plaća

BA
baš
20:11 03.03.2011.

Zato i jesmo u banani, treba objavljivati sve dužnike, ali i predstavnike države, prije svih? Kod nas su zakoni tako postavljeni kao da su građani robovi, ovrha, prisilna naplata, i sl. ali nigdje odgovornosti države. Do kada tako?