PROMO

Ne propustite i ove godine zaploviti kroz prošlost uz Rabsku fjeru

Foto: Promo
Rabska fjera
Foto: Promo
Rabska fjera
Foto: Promo
Rabska fjera
13.07.2018.
u 08:00
Vitezovi šeću ulicama iščekujući turnire, razni obrtnici i umjetnici otvaraju vrata svojih ateljea, samostreličari pokazuju svoju vještinu u natjecanju, a glazba dopire iz svakog kutka.
Pogledaj originalni članak

Zamislite da se na nekoliko dana možete vratiti u prošlost i iskusiti kako su nekoć živjeli 'naši stari'. Za to vam ne treba vremenski stroj, dovoljno je krajem srpnja svratiti do Raba gdje se već sedamnaestu godinu zaredom održava Rabska fjera, tradicionalna proslava u čast kralja Ljudevita Velikog koji je oslobodio Rab od Mletačke vlasti. Tijekom ove ljetne manifestacije cijeli otok se na tri dana preseli u srednji vijek.

Vitezovi šeću ulicama iščekujući turnire, razni obrtnici i umjetnici otvaraju vrata svojih ateljea, samostreličari pokazuju svoju vještinu u natjecanju, a glazba dopire iz svakog kutka. U to čarobno, gotovo nestvarno doba godine ulice odzvanjaju pjesmom i glazbom dok se zrakom širi miris svježe prženih rapskih šulčića, samo jednog od domaćih specijaliteta koji se spremaju po drevnim receptima sačuvanim od prve Fjere, organizirane 1364. godine.

Foto: Promo
Rabska fjera

Naime, nekada davno Fjera je trajala 14 dana, a danas obnovljene svečanosti Rabske fjere traju tri dana: 25. srpnja (blagdan sv. Jakova), 26. srpnja (blagdan sv. Ane) i 27. srpnja (blagdan sv. Kristofora), pa tako i ove godine. I ovoga ljeta svi su pozvani uživati u raznovrsnom programu Fjere tijekom koje mali obrtnički dućani i zanatske radionice izlaze na gradske ulice, nudeći posjetiteljima priliku da na licu mjesta vide kako se na tradicionalan način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada.

Posjetitelji mogu naučiti i kako se ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u srednjem vijeku, dok na plaži niče cijelo ribarsko naselje izgrađeno u potpunosti tradicionalnim alatima, čak i igračke za djecu. Na Rabskoj fjeri sudjeluju obrtnici, zanatlije i kulturno umjetnička društva s otoka Raba, kao što su rapski samostreličari, bačvari, postolari, zlatari, klesari, gradska straža, dame i plemići, pletači košara, švelje, drvoresci, svjećari, pekari, kovači te ribari.

Rabska fjera svake godine zanimljivim kulturnim programom obogaćuje život grada Raba i jedini je događaj koji Rabljani iščekuju s jednakim oduševljenjem kao i turisti. Zbog toga sve više raste broj onih koji jedva čekaju prisustvovati prvom i najvećem srednjovjekovnom ljetnom festivalu u Hrvatskoj. U tri dana Fjeru posjeti oko 30.000 posjetitelja, domaćih i stranih turista, dok kulturni program čini 700 kostimiranih sudionika, kako Rabljana tako i njihovih prijatelja iz prijateljskih gradova.

Foto: Promo
Rabska fjera

Osim građana i turista koji su joj vjerni već dugi niz godina, poznata manifestacija temeljena na bogatoj tradiciji i povijesti, lani je dobila i priznanje struke. Rabska fjera nagrađena je od strane Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategoriji Turistički događaj godine. Dobivena nagrada još je jedna potvrda uspješnosti njenim organizatorima – Gradu Rabu, Pučkom otvorenom učilištu Rab i Turističkoj zajednici Grada Raba.

Rabska fjera okarakterizirana je i kao Top manifestacija od strane Hrvatske turističke zajednice, koja je ujedno i njen generalni sponzor. Spomenimo i kako Rab dogodine slavi 130 godina turizma, a uz Rabsku fjeru, prirodne ljepote i gostoljubive građane, ovaj otok sreće je na sjajnom putu da postane najpoželjnija destinacija za domaće i strane goste.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr