dom u Osijeku

Nakon desetljeća samoće, odjednom - 350 sustanara

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Ana Dimitrijević, Dom za starije i nemoćne u Osijeku
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Ana Dimitrijević, Dom za starije i nemoćne u Osijeku
18.05.2016.
u 15:22
Problem je kad nekome zatreba hitan smještaj, zbog akutne bolesti ili pogoršanja zdravlja, a mjesta nema, govori ravnatelj Lončarević
Pogledaj originalni članak

Ani Dimitrijević na leđima je tek, smješka se, 88 godina. Prošlost je ne zanima, ne opterećuje se ni budućnošću. Već je osam godina u Domu za starije i nemoćne u Osijeku.

– Voljela sam oduvijek djecu i stare, ali ove druge više ne volim, previše ih je – šali se. A da joj je lako – i nije. Istu adresu u Drinskoj ulici dijeli sa svojom 68-godišnjom kćeri, no ona je teško bolesna i nepokretna.

– Odlazim k njoj u stacionar dvaput dnevno, godinu dana smo u istom domu. Znači mi to puno, ali ne može sa mnom razgovarati – povjerava Ana. No, okreće odmah na vedrije teme. Hvali kćerina unuka, svoga praunuka, liječnika koji živi u Zagrebu. Slušaju ju pri tome i supružnici Milka i Krešo.

– Imamo svoju grupicu i zabavljamo se. Drugi nam je ovo brak, ja imam sinove, Krešo ima svoje sinove, razmišljali smo kako će nas i koje snahe prihvatiti k sebi, pa odlučili otići negdje gdje će nas drugi služiti – smješka se Milka. Prije nego što se udala za Krešu bila je 20 godina udovica. A Kata Jakelić čak tri desetljeća živjela je sama.

– Dojadilo mi je i doselila sam se u dom – iskrena je Kata. Samački život zamijenila je za suživot sa još približno 350 sustanara. No, na krevet u osječkom domu čeka više od tisuću umirovljenika! Pet godina, u prosjeku, prođe od prijave do useljenja.

– Ukaže se 70-ak slobodnih mjesta godišnje, najviše, nažalost, zbog umiranja. Dio ih se preseli zbog bolesti, no ima i onih koji se zbog financijske situacije vrate kući. Djeca im ostanu bez posla pa svojom mirovinom hrane cijelu obitelj – kaže Dragomir Lončarević, ravnatelj te ustanove. U strahu od dugog čekanja, mnogi se prijave znatno ranije, kako bi imali sigurno mjesto za pet-šest godina. A ima i onih koji, nažalost, ne dožive useljenje. – Najveći su problem oni koji trebaju smještaj odmah, zbog akutne bolesti ili pogoršanja zdravlja, što zahtijeva skrb i njegu, a mjesta nema – navodi.

Polovica korisnika je slabo ili potpuno nepokretna pa borave u stacionaru, a oni i nešto kraće čekaju u redu, tri-četiri godine. Cijena je takvog smještaja i najviša, do 2400 kuna. Za dvokrevetnu sobu treba izdvojiti oko 1900 kuna, za jednokrevetnu 2050, dok su apartmani 2300 kuna. Povećanje broja kreveta ne može se očekivati, bar u doglednoj budućnosti.

– Formalno, prostora na području županije ima, ali dobar dio privatnih ustanova je prazan, zbog visoke cijene. Da im bude isplativo, cijena im ne smije biti ispod 3500 do 4000 kuna – računa Lončarević.

U domu redovito mjere tlak, posjećuju ih katolički, pravoslavni te drugi svećenici. Proslavljaju Martinje, maškare, zabavljaju ih folkloraši i harmonikaš. Prošli su svojedobno i internetsku radionicu. – Nekadašnje čavrljanje na sokaku preraslo je u čavrljanje na internetu, Facebooku, Skypeu – smješka se ravnatelj. Rađale su se i ljubavi, sklapali i brakovi.    

>> Red za jednokrevetnu sobu, evo koja je cijena u županijskim domovima

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.