Korisno

Nakit vam je izgubio sjaj? Evo kako ga očistiti na nekoliko jednostavnih načina

Foto: shutterstock
Nakit vam je izgubio sjaj? Evo kako ga očistiti na nekoliko jednostavnih načina
31.03.2020.
u 07:00
Redovito pranje nakita održat će ga sjajnim, ali i spriječit će širenje zaraza jer je nakit puno prljaviji nego što mislite.
Pogledaj originalni članak

Nakit se nošenjem svakodnevno prlja, a većina ljudi to ni ne primjećuje. Nošenjem skuplja raznu prljavštinu na sebi, a stručnjaci čak preporučuju da se za vrijeme pandemije koronavirusa nakit ne nosi jer se preko njega mogu pokupiti razni virusi i bakterije. Stoga vam donosimo nekoliko jednostavnih načina kako oprati nakit da mu se vrate originalan sjaj i čistoća, prenosi bhg.com.

Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:

Čista četkica za zube odlično je rješenje za čišćenje prljavog nakita. Pomoću njezinih mekih dlačica možete dosegnuti sve inače teško dohvatljive rupe i ukrase na nakitu. Za lakše pranje koristite samo običnu vodu, a za bolje pranje napravite smjesu od paste za zube i vode te dobro očetkajte svoj nakit. Zatim dobro isperite vodom i ostavite da se osuši prije nego što ga spremite.

Ako vam se ne da četkati, možete ostaviti da kemijska reakcija odradi svoje. Soda bikarbona u mješavini s vodom stvara mjehuriće i kemijsku reakciju koji zatim napadaju prljavštinu na vašem nakitu. Jednostavno u jednu posudu s vodom stavite vaš nakit, dodajte sode bikarbone te ostavite nekoliko minuta da se moči. Zatim izvadite vaš nakit, obrišite ga čistom krpom i ostavite da se osuši.

Možete koristiti i jednostavno rješenje koje se sastoji od sapuna za ruke i vode. U jednu posudu pomiješajte sapun i toplu vodu te stavite nakit. Nakon nekoliko sekundi, izvadite nakit i obrišite ga čistom krpom.

Vruća voda odlična je za pranje tvrdokornih mrlja. Sve što trebate napraviti je u jednu posudu staviti nakit te lagano dolijevati kipuću vodu, sve dok nakit ne bude potpuno uronjen. Nakon što se voda ohladi, izvadite nakit i dobro očetkajte sav ostatak prljavštine.

Možete koristiti i antibakterijsko sredstvo. U jednu posudu stavite nekoliko kapljica antibakterijskog sredstva i dodajte vaš nakit. Nakon nekoliko minuta, prljavština s vašeg nakita past će na dno posude te tada izvadite vaš nakit i dobro ga očetkajte čistom četkicom za zube.

Pogledajte koliko muškaraca u Hrvatskoj svakodnevno obavlja kućanske poslove:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.