Istraživanje

Najpoželjniji poslodavac u 2010. godini je DM

Foto: Antonio Bronić
Najpoželjniji poslodavac u 2010. godini je DM
17.03.2010.
u 12:10
U istraživanju portala MojPosao o najpoželjnijem poslodavcu sudjelovalo je više od 2000 ispitanika.
Pogledaj originalni članak

Najpoželjniji poslodavac u 2010. godini je lanac trgovina DM, pokazuje to istraživanje o poslodavcima prvog izbora koje je proveo portal MojPosao na uzorku od više od 2000 ispitanika.

Nakon petogodišnje dominacije T-HT-a ove je godine prvo mjesto zauzela tvrtka DM - Drogerie markt sa 7,6% glasova. T-HT je i dalje na visokom drugom mjestu sa 6,6% glasova, dok se Agrokor nalazi na trećem mjestu sa 4,3% glasova, ispred Vipneta koji se ove godine nalazi na četvrtom mjestu sa 3,4% glasova.

U odnosu na prošlu godinu Zagrebačka banka napredovala je za dva mjesta i nalazi se na 5. mjestu, dok je Ina nazadovala za dva mjesta te se ove godine nalazi na 6. mjestu. Hrvatska Elektroprivreda (HEP) također je nazadovala za dva mjesta pa se ove godine nalazi iza Privredne banke Zagreb koja je od prošle godine napredovala i nalazi se na 7. mjestu. U odnosu na prošlu godinu jedino je Pliva zadržala istu poziciju te se i ove godine nalazi na 9. mjestu. U prvih deset najpoželjnijih tvrtki ove je godine prvi put ušla i Atlantic Grupa koja je zauzela 10. poziciju.

Tvrtke koje su najviše porasle u očima ispitanika su Lidl koji se ove godine pojavio na 18. mjestu, zatim Končar koji se popeo na 20. mjesto te Hrvatska narodna banka (HNB) koja se ove godine nalazi na 16. mjestu. Svakako treba istaknuti napredak tvrtke DM - Drogerie markt čiji je uspjeh važan s obzirom na to da je u roku od samo tri godine od pojavljivanja među prvih 50 najpoželjnijih tvrtki zasjela na prvo mjesto ljestvice.

Presudni razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora su vodstvo u sektoru i prilika za napredak u struci koji su najvažniji za 44%, odnosno 43% ispitanika, slijedi sigurnost koja je najvažnija za 39% ispitanika te ukupni imidž u poslovnom svijetu koji je presudan za 38% ispitanika. Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj jer su visina plaće i ostale materijalne povlastice presudan čimbenik za svega 32% ispitanika, dok su od materijalnih povlastica važnije karakteristike kao što su društvena odgovornost poslodavca te harmonični odnosi na radnom mjestu.

Ispitanicima kojima je DM najpoželjniji, presudan čimbenik za odabir tog poslodavca jest visina plaća i ostale materijalne povlastice. T-HT i Agrokor atraktivni su prvenstveno zbog vodstva u sektoru, Vipnet je atraktivan poslodavac zbog vodstva u sektoru i prilike za napredak u struci, a Zagrebačka banka je atraktivna ispitanicima prije svega zbog prilike za napredak u struci.

Najatraktivnije tvrtke muškarcima su T-, zatim Agrokor i Vipnet, dok je ženama najatraktivniji poslodavac DM, koji slijede T-HT te također Agrokor i Vipnet. Presudni razlozi atraktivnosti poslodavaca muškarcima su vodstvo u sektoru, prilike za napredak u struci te ukupni imidž u poslovnom svijetu, a ženama je najvažnija prilika za napredovanje u struci, sigurnost radnog mjesta i vodstvo u sektoru. Sigurnost radnog mjesta, društvena odgovornost tvrtke, harmonični odnosi na radnom mjestu te visina plaće ženama su važnije karakteristike nego muškarcima.

Najpoželjniji poslodavac ispitanicima  sa srednjom stručnom spremom je DM, dok je na drugom mjestu T-HT. U ispitanika s višom i visokom stručnom spremom, situacija je obratna pa je tako ovim ispitanicima T-HT najpoželjniji poslodavac, a DM je na drugom mjestu. Ispitanici sa srednjom stručnom spremom najviše kod poslodavca cijene sigurnost radnog mjesta, vodstvo u sektoru te društvenu odgovornost, a ispitanici s višom i visokom stručnom spremom najviše cijene priliku za napredovanje u struci, vodstvo u sektoru te ukupni imidž u poslovnom svijetu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.