Slano&Slatko

Najdraži je dar s osobnim potpisom zato... Napravi i pokloni!

Foto: Danijel Berković/Pixsell
slano&slatko
Foto: Danijel Berković/Pixsell
slano&slatko
Foto: Danijel Berković/Pixsell
slano&slatko
Foto: Danijel Berković/Pixsell
slano&slatko
Foto: Danijel Berković/Pixsell
slano&slatko
24.12.2015.
u 12:00
Ako poklonite nešto što ste sami pripremili, poklonili ste i pažnju i ljubav s kojom ste to pripremali
Pogledaj originalni članak

Za tebe, od srca. U samo četiri male riječi sadržana je poruka darivanja. Neka vas blagdani na zaskoče i vrijeme za kupnju darova ne iscuri poput pješčanog sata. Redakcija magazina Slano&slatko, uz pomoć Đurđe Protić, direktorice Festivala hrane i vina, netom završenog u zagrebačkoj Areni, te vlasnice jedne od najvećih catering kuća u nas, odlučila je sa svojim čitateljima podijeliti ideje kako pripremiti poklone po kojima će vas pamtiti.

Odvojiti vrijeme i pretvoriti ga u slasticu pripremljenu s ljubavlju i pažnjom najljepši je dar. Upravo zato donosimo vam desetak ideja što pripremiti, dovoljno rano da sve stignete te kako originalno zapakirati i ukrasiti male darove. Mislili smo na sve, od najmlađih do onih nešto starijih, na dame i gospodu. Na vama je da ideju razradite, zapakirate je i poklonite, od srca. Naoružali smo se teglicama, vrpcama i kutijama. Neke smo skupljali cijele godine, a neke smo povoljno kupili ili prenamijenili. Sve su ideje stvar trenutka i inspiracije, a recepti skupljeni i prepisani iz zbirki prijatelja. Okušajte se i vi u vilenjačkim poslovima.

Ester Diklić vlasnica je malog OPG-a iz Kaštelira i volonterka u Kući Djeda Mraza, jedinoj takvoj u nas. Jedna je od onih žena za koje s pravom kažu da ima zlatne ruke. Sve čega se dotakne pretvara u pravo malo umjetničko djelo. Upravo je recept za domaće kekse, paštine, biškote, jedan od takvih. Keksi kakve Ester preporučuje, za razliku od kupovnih, ne sadrže nikakve emulgatore i umjetne arome, a mogu stajati, ako im odolite, i nekoliko tjedana. Po želji u njih možete dodati čašicu rakije ili ruma, a dio margarina zamijeniti maslinovim uljem. Potrebno vam je 400 g brašna, 200 g margarina, 150 g šećera, 1 vanilijin šećer, 1 prašak za pecivo, 1 jaje, soli na vrh noža, 1 velika žlica vode.

Pripremite ih tako da brašno prosijete kako bi u njega ušao zrak, a margarin koji nije potpuno omekšao narežite na kocke ili izmrvite kako biste ga lakše zamiješali u tijesto. Šećer promiješajte s brašnom, vanilijinim šećerom te praškom za pecivo i umućenim jajetom. Sve sastojke dobro izmiješajte u fino tijesto koje je elastično. Razvaljajte ga i modlicama oblikujte kekse.

Možete ih povremeno umutiti u malo vode kako biste bolje rezali rubove. Ako imate stroj za mljevenje mesa na kojem se mogu mijenjati nastavci, ugurajte tijesto u njega i odaberite oblik. U radu s tijestom koristite brašno da se tijesto ne lijepi za ruke ili kalupe.

Pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta dok ne dobiju željenu boju. Dobro zavezani u celofanu mogu se čuvati jako dugo i uvijek su svježi.

Sa svim malim kuharicama podijelila je i recept za kolačiće, toliko jednostavne da ih možete peći s najmlađim ukućanima. Potrebno je: 1 kg brašna, 40 dag šećera, 30 dag svinjske masti, prstohvat soli, 2 praška za pecivo, 2 vanilije, 5 jaja. Pripremite kolačiće tako da od sastojaka umijesite tijesto, stanjite i kalupima oblikujete božićne motive. Preostaje vam još samo pakiranje. Malo mašte, malo vrpce i - dar je spreman.

Foto: Danijel Berković/Pixsell

>>Ove blagdane isprobajte ukusne badem kiflice s vanilijinim šećerom i makom

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.