prije nego popijete...

Najbolji savjet za liječenje blagdanskog mamurluka

Foto: Shutterstok
Najbolji savjet za liječenje blagdanskog mamurluka
29.12.2016.
u 12:03
Glavobolja se nakon konzumiranja previše alkohola može javiti i zbog vazodilatacije, odnosno širenja krvnih žila
Pogledaj originalni članak

Česta neugodna posljedica blagdanskih proslava je mamurluk. I unatoč tome što se uvijek zaklinjemo da nećemo popiti više od dvije ili tri čaše šampanjca, čvrsta obećanja obično ishlape do kraja proslave u oblaku alkohola. Iako ne postoji dokazana znanstvena metoda za liječenje mamurluka, liječnici i nutricionisti savjetuju konzumiranje puno tekućine, najbolje vode. 

Michel Lejoyeux, profesor psihijatrije na prestižnome pariškom Sveučilištu Paris Diderot (Paris 7), koji se bavi ovisnostima, kaže kako je "važno u startu shvatiti da uspjeh proslave kojoj prisustvujete ne ovisi o količini alkohola koju ćete popiti. Razlikujmo hedonistički aspekt konzumiranja alkohola i pijanstvo".

– U kojem trenutku treba prestati konzumirati alkohol, teško je kazati. Općenito gledajući, učinak alkohola na naš organizam ovisi o brojnim faktorima. Koliko će jak i neugodan biti mamurluk, ovisi o tome koliko je alkohola konzumirano, koliko je snažan i otporan organizam, o kojem je spolu riječ i je li konzumirana hrana prije alkohola – kaže Lejoyeux.

On smatra da konzumiranje dviju čaša alkohola ne bi smjelo rezultirati intoksikacijom, no savjetuje da se ne prijeđe količina od četiriju čaša alkoholnog pića. 

Objašnjava da alkohol stimulira proizvodnju molekule koja djeluje poput prirodnog anestetika, što potiče osjećaj koji varira od lagane pospanosti do teške alkoholne kome.

Lejoyeux podsjeća da nema dokazane znanstvene metode za liječenje posljedica konzumiranja prevelike količine alkohola, no kad je šteta već počinjena, a vi ste se probudili s mamurlukom i ne uspijevate pomaknuti udove, savjetuje da slijedite neka učinkovita pravila. 

S njim se slaže i nutricionistkinja Laurence Plumey koja sugerira da preventivno, prije konzumiranja veće količine alkohola popijete vodu u količini koja vam odgovara. 

Objašnjava da glavobolju uzrokuju dehidracija i poremećaj elektrolita. Podsjeća da alkohol ima diuretski učinak na organizam što povećava izlučivanje tekućine mokraćom iz organizma, a djeluje i na neke hormone koji također upravljaju protokom vode u organizmu. Dodatni gubitak vode i elektrolita kod mamurluka se može javiti i zbog prekomjernog znojenja, povraćanja i proljeva. 

Glavobolja se nakon konzumiranja previše alkohola može javiti i zbog vazodilatacije, odnosno širenja krvnih žila.

– Dakle, kad je šteta već počinjena, pokraj sebe imajte bocu s vodom i stalno pomalo pijuckajte dok ne dođete do 1,5 ili dvije litre. Izbjegavajte ekstremno hladnu vodu ili neki vruć napitak, radije pijte vodu sobne temperature – savjetuje Plumey.

– Suprotno uvriježenom mišljenju da će masnija hrana izvući toksine i vratiti u ravnotežu šećer u krvi i izgubljenu sol iz organizma, ona ne poništava negativan učinak alkohola, no svakako treba nešto pojesti da ne bi došlo do hipoglikemije. Konzumirajte laganiju hranu, juhu i krišku šunke da biste pomogli jetri u njezinu radu. Izbjegavajte šećer – savjetuje Plumey. 

>>7 savjeta kako preživjeti božićne partyje: kladimo se da ćete već prvi preskočiti...

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.