HOMER KAŽE...

Može li nas hrana koja deblja učiniti glupima?

Foto: Reuters/Pixsell
Može li nas hrana koja deblja učiniti glupima?
28.10.2009.
u 08:09
Nekoliko čokoladnih kolačića uz jutarnju kavu možda će vam se činiti bezazlenom poslasticom, no znanstvenici tvrde kako takva ugađanja dan za danom mogu itekako štetiti organizmu.
Pogledaj originalni članak

Nema osobe koja tu i tamo ne prolazi kroz "jedan od onih dana" obično prepoznatljiv po tome što nam apsolutno ništa ne ide kako treba, osjećamo se malaksalo, živčano ili pomalo usporeno. Neki za to krive vrijeme, neki stres, no znanstvenici su svu krivnju odlučili prebaciti na prehranu.

Nekoliko čokoladnih kolačića uz jutarnju kavu možda će vam se činiti bezazlenom poslasticom, no znanstvenici tvrde kako takva ugađanja dan za danom mogu itekako štetiti organizmu.

Poznato je kako prehrana koja obiluje masnoćama dugoročno šteti - može uzrokovati pretilost, dijabetes pa čak i zastoj srca, no sada po prvi puta čini se da i na kratke staze ima razoran učinak.

- Ne samo da će masnoćama bogata hrana smanjiti fizičku izdržljivost pojedinca nego će i usporiti razmišljanje unutar nekoliko dana od konzumacije - objavilo je u svojoj studiji Sveučilište Oxford.

Istraživanje provedeno na štakorima pokazalo je kako su nakon devet dana masne prehrane mogli trčati 50 posto manje od onih koji su se zdravo hranili te su radili više pogrešaka u zadacima što ukazuje na pogoršanje kognitivnih sposobnosti.

- Masna prehrana šalje mozgu poruku kako je vrijeme obilja, tako da nam neurotransmiteri govore da ne trebamo fanatično tražiti hranu. Instinkti za preživljavanje  isključuju se na neko vrijeme, pa se tako i razmišljanje usporava - objasnio je svoja zapažanja doktor Alan Maryon-Davis.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DO
doktorica
08:15 28.10.2009.

Pa mi smo već odavno na dijeti.

MA
Madonna
08:51 28.10.2009.

Znači ministru Šukeru je to od hrane?!

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
08:51 28.10.2009.

Life is like box of chocolates...