Sutra u 11 sati u HND-u

Mogućnosti odabira umjetnog kuka

Foto: Thinkstock
Mogućnosti odabira umjetnog kuka
23.03.2015.
u 14:26
Okrugli stol na temu umjetnih kukova organiziraju Večernji list, Ordinacija.hr i Poliklinika Akromion
Pogledaj originalni članak

Razlozi za ugradnju proteze kuka najčešće su bol i ograničenje njegove funkcije.

Zamjena zgloba kuka jedno je od najvećih dostignuća suvremene medicine s rijetkim komplikacijama. Vrsta proteze kuka koja se ugrađuje individualno se prilagođava pojedinom pacijentu i ovisi o životnoj dobi, uzroku oštećenja, stanju kuka i aktivnostima kojima se osoba želi baviti nakon operacije.

Posljednjih nekoliko godina nove kirurške tehnike i novi implantati donose i nove spoznaje te veću mogućnost odabira.

– Dok u državnim bolnicama pacijent u pravilu ne može birati protezu kuka, niti nadoplatiti razliku za bolji implantat, te se svim pacijentima ugrađuje jednaka proteza, u privatnim bolnicama moguće je odabrati protezu kuka koju liječnik preporučuje pacijentu, ovisno o životnoj dobi, spolu, oštećenju kuka, životnim aktivnostima te anatomiji kuka – objašnjava prof. dr. Nikola Čičak, medicinski direktor Specijalne bolnice za ortopediju i traumatologiju Akromion.

Koje vrste implantata postoje, kako znati koji je najbolji izbor s obzirom na oštećenje te mogućnosti nadoplate umjetnih kukova drugih proizvođača, samo su neke od tema okruglog stola "Mogućnost odabira umjetnog kuka u državnim i privatnim bolnicama" koji će se održati sutra u 11 sati u Hrvatskom novinarskom domu.

Na okruglom stolu sudjelovat će i informirati građane o mogućnostima odabira umjetnog kuka u državnim i privatnim bolnicama prof. dr. Branko Šestan, ravnatelj klinike za ortopediju Lovran, Zoran Knežević, predsjednik HUP-ove udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu, prof. dr. Nikola Čičak te prof. dr. Robert Kolundžić, predsjednik Hrvatskog ortopedskog društva.

>>Ojačajte kosti i zglobove uz ove ključne savjete

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.