svibanjski broj

Mnogima omiljeno voće jagode tema su novog broja gastro magazina Slano & slatko: Ne propustite ga!

Foto: Josip Regović/Pixsell
Mnogima omiljeno voće jagode tema su novog broja gastro magazina Slano & slatko: Ne propustite ga!
19.05.2023.
u 11:17
Niz je još tema pa tako, primjerice, šefica digitalnog sadržaja Večernjaka Anamaria Todorić za vas bira najpopularnije TikTok recepte te "tips&tricks" nakon kojih ćete promijeniti svoj pogled na pripremanje hrane, a urednik Nedjelje i Večernjakov gastrolutalica Robert Bubalo donosi gastroreportažu s Malte
Pogledaj originalni članak

Recepti mu ne znače ništa, a zna se i dogoditi da jelo koje je zamislio u glavi promijeni u tijeku kuhanja. Koliko su u kuhinji vješti chef Oldřich Sahajdák i njegov tim kuhara, govori činjenica s početka teksta. A da nema mjesta pogrešci, govori pak druga činjenica – da rade u restoranu s Michelinovom zvjezdicom. Znači, pogriješiti praktički – ne smiju. Kakav je koncept njihova rada i kako se to radi u vrhunskom restoranu, otkriva nam u intervjuu u ovom broju Slanog&slatkog chef Sahajdák, koji je iz Praga stigao u zagrebačku Esplanadu kako bi ovdje kuhao za odabrane. “Priveli” smo ga nasamo, kao i još nekoliko poznatih hrvatskih chefova koji su nam otkrili dio svojih tajni.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Tu je priča o chefu Filipu Akrapu koju donosi Srđan Hebar, reporter koji je obišao cijelu Hrvatsku u potrazi za pričama za Turističku patrolu Večernjeg lista. Od 33-godišnjeg chefa bogatog iskustva koji hranu priprema u novom fine dining restoranu Almaris u Žrnovnici kod Senja u sklopu Veladrion boutique resorta za odrasle Hebar je "izvukao" sve detalje i tajne pripreme njegovih specijaliteta. Akrap je otkrio i da on najviše voli – sirove škampe, direktno iz kašete. Tema broja su nam, pak, jagode, za koje nam je recepte otkrio slastičar Dominik Vršić, vlasnik jedne od najpopularnijih slastičarnica u Zagrebačkoj županiji – Jagode i čokolada, koji jagode i kuha, miksa u kremu, od njih radi sladoled... S njim je popričao Večernjakov Hassan Haidar Diab, inače stručnjak za Bliski istok, ali i veliki gurman, a sve je snimio Josip Regović, čija fotografija krasi naslovnicu ovog broja. Jagode je ukomponirala u japansku kremastu deliciju namelaku i Ana Grgić Tomić, iskusna chefica koja vodi kuhinju hotela Esplanade, a koja u Slanom&slatkom donosi svoju verziju recepta ovog deserta.

Foto: Josip Regović/Pixsell

Niz je još tema pa tako, primjerice, šefica digitalnog poslovanja i sadržaja Večernjaka Anamaria Todorić za vas bira najpopularnije TikTok recepte te "tips&tricks" nakon kojih ćete promijeniti svoj pogled na pripremanje hrane, urednik Nedjelje i Večernjakov gastrolutalica Robert Bubalo donosi gastroreportažu s Malte. Nije mu, kaže, bilo tako jednostavno na Malti pronaći restoran s lokalnom kuhinjom. U naseljima naguranima jedno do drugoga, bez neke vidljive granice gdje završava, a drugo počinje, pa se cijeli otok doima kao jedan golemi grad, mnoštvo je svjetske gastronomske ponude: japanske, tajlandske, indijske, makedonske, sicilijanske. Uspio je tek iz druge, kad mu je konobar pred njega donio lokalnu ribu, filetiranu, a pored fileta i - riblji kostur, što ga je prilično začudilo. O marakuji piše Večernjakov kolumnist Filip Horvat, jedan od najperspektivnijih mladih chefova, a novi Le Kolač slastičarske zvijezde Roberta Hromalića posjetila je urednica Livinga Martina Strukić. S prvog gastrodvoboja u organizaciji Večernjeg lista reportažu donosi Jolanda Rak Šajn, novinarka koja godinama prati poljoprivrednu proizvodnju, ribarstvo i hranu općenito, a ovaj puta piše o tjestenini, koju su spremale Večernjakove čitateljice te se natjecale koja će ju bolje pripremiti.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Još jedan gurman, Zoran Vitas bio je na kušanju pravog škotskog viskija, a kako se on radi na otoku Islay objasnili su iz destilerije Kilchoman, čijoj je ekipi Hrvatska bila jedna od stanica na europskoj turneji. Vitas se raspitao i koja hrana najbolje ide uz viski, a dvije žene, craft destilerke Maja Jakovac i Lana Klipa, otkrile su kako rade The Artisan gin, u jedinoj destileriji u Hrvatskoj te jednoj od nekoliko u svijetu koja svoj hand crafted gin proizvodi postupkom hladne vakuumske destilacije. Detalje pronađite u svibanjskom broju Slanog&slatkog koji je uredila urednica posebnih projekata Večernjeg lista Petra Balija, a grafički urednik je Vladimir Mirčeta. Gastro-magazin uz Večernji list izlazi u subotu, 20. svibnja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.