važno je biti prvi

Zašto su starije sestre sposobnije? I prvorođene Hrvatice su ambiciozne i slavne

Foto: Pixsell
Starije sestre kolaž
Foto: Danijel Berković/Pixsell
30.10.2013., Zagreb - TV voditeljica Daniela Trbovic. Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
16.03.2014., kino Europa, Zagreb - Premijera i pocetak distribucije filma Najljepsa je zemlja moja u kojem glumica Zrinka Cvitesic ima glavnu ulogu. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
24.10.2013., Zagrebacki Velesajam, Zagreb - Poznati se okupljaju na Schwarzkopf Cro A Porteru. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
25.02.2013., Medulin - Sandra Perkovic hrvatska sportasica, reprezentativka i olimpijska pobjednica u bacanju diska. Proglasena i za sportasicu 2012 godine. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
16.03.2011., Trg zrtava fasizma, Zagreb - U Domu hrvatskih likovnih umjetnika Adidas je pripremio party pod nazivom Adidas is all in. Blanka Vlasic. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Robert Anić/ Pixsell
15.01.2007., Zagreb - Ministrica Kolinda Grabar - Kitarovic dolazi na proslavu obiljezavanja 15 godina Hrvatske drzavnosti. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Press Association/Pixsell
Hilary Clinton
Foto: Press Association/Pixsell
Oprah Winfrey
Foto: Press Association/PIXSELL
Beyonce Knowles
Foto: DPA/PIXSELL
Angela Merkel
Foto: Press Association/Pixsell
Christine Lagarde
05.05.2014.
u 11:33
Prema studiji prvorođene djevojčice imaju predispoziciju steći bolje obrazovanje od svih ostalih članova u obitelji
Pogledaj originalni članak

Uspješna ste žena, a u obitelji ste prvorođeno dijete.

Izgleda da to i nije baš slučajnost. Prema istraživanju znanstvenika sa sveučilišta Essex u Velikoj Britaniji upravo su najstarija ženska djeca u obitelji i najambicioznija, s većom šansom za uspjeh.

Hrvatice su potvrda

Prema studiji, prvorođene djevojčice imaju predispoziciju steći bolje obrazovanje od svih ostalih članova u obitelji. U odnosu na prvorođene sinove, kćeri su čak 13 posto ambicioznije. Popis pripadnica ljepšeg spola koji potvrđuje ovu najnoviju teoriju britanskih znanstvenika poduži je, a u rezultate ovog istraživanja uklapaju se i mnoge uspješne Hrvatice.

Najtrofejnija hrvatska atletičarka i skakačica u vis Blanka Vlašić, pogađate, prvorođeno je žensko dijete u obitelji. Ima mlađeg brata Nikolu, koji igra nogomet za kadete Hajduka.

Blanka Vlašić - Atletičarka ima mlađeg brata Nikolu (Foto: Goran Jakuš/Pixsell)

Prvorođena su ženska djeca, a danas uspješne Hrvatice najbolja diskašica svijeta i aktualna olimpijska pobjednica Sandra Perković te popularna pjevačica zabavne glazbe Danijela Martinović.

Najstarije je dijete u obitelji i političarka, bivša veleposlanica i ministrica, a danas pomoćnica glavnog tajnika NATO-a te potencijalna kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović. Najstarija je i glumica Zrinka Cvitešić, nova zvijezda londonskih kazališnih dasaka.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Zrinka Cvitešić - Uspješna glumica rodila se prije sestre (Foto: Goran Jakuš/Pixsell)

Voditeljica istraživanja sa sveučilišta Essex Feifei Bu smatra da je više razloga zbog kojih prvorođena ženska djeca imaju više šansi za uspjeh. Neki su od njih što se roditelji s prvim djetetom puno više bave nego s ostalom djecom. Ista studija pokazala je i da, bez obzira na obrazovanje i posao kojim se roditelji bave, prvorođena djeca sigurno imaju sedam posto više šansi za bolji uspjeh od druge djece.

Osim toga, došli su do zaključka da je razlika među djecom od najmanje četiri godine bolja za mlađe dijete jer će imati podjednake šanse kao prvorođeno.

Foto: Robert Anić/ Pixsell

Kolinda Grabar Kitarović - Ima mlađeg brata Branka (Foto: Robert Anić/Pixsell)

Roditeljska uloga

I psihologinja Mirjana Nazor kaže da se prvorođenoj djeci posvećuje više pozornosti. No, s druge strane, dodaje, ima i mnogo primjera da su upravo drugorođena ili trećerođena djeca uspješna jer su rasla uz stariju braću ili sestre.

– Čini mi se da je uspjeh individualna stvar i kako u velikoj mjeri ovisi o sredini u kojoj se djeca rađaju – kaže psihologinja Nazor.

Rezultati istraživanja, kaže, začuđujući su joj i zbog toga što se u mnogim tradicionalnim sredinama i dalje više vodi briga upravo o muškoj djeci.

>>'Promijenila sam zavjese u kavani da se s ulice vidi kako gosti uživaju'

>>Nahranila je papu, tri predsjednika, oskarovce, a sve je naučila od none u rodnoj Istri

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

DU
Deleted user
11:55 05.05.2014.

nas ima 9 da li mi netko može reći hoće li biti uspješniji sedmi od petog i da li će se najstariji brat safet snaći u zatvoru

Avatar Topgen
Topgen
11:42 05.05.2014.

haha. Odgovor je jednostavan : kad dijete dobije sestru ili brata , sva paznja ide onom najmladjem ,a prvorodjeni se mora snalaziti sam i tako postaje samostalniji jer jako brzo mora nauciti da brine o sebi. "Mamine maze" rijetko uspiju u zivotu.

Avatar Topgen
Topgen
12:44 05.05.2014.

Svako pravilo ima izuzetak , pa i ovo.