Aktualno

Milijun pušača u RH, što tu mogu liječnici – dr. Amerl Šakić

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Milijun pušača u RH, što tu mogu liječnici – dr. Amerl Šakić
07.03.2023.
u 14:05
Prije par tjedana u ordinaciji dr. Vjekoslave Amerl Šakić jedna se pacijentica „pohvalila” kako je našla e-cigaretu kod svoje maloljetne kćeri. Majka je zaključila kako je kod kćeri osmašice pronašla „manje zlo”.
Pogledaj originalni članak

– Kako manje zlo? S e-cigaretom manje zagađuješ druge. E-cigareta nije predviđena za početak pušenja nego za odvikavanje ovisnih pušača klasičnih cigareta. No, to je ono što djeca, ali ni odrasli u Hrvatskoj ne znaju – govori ova liječnica za portalzdravlje.hr.

Upravo se pušenje nametnulo ponovno tema u ovo vrijeme pa i zbog proteklog Dana nepušenja. No, kako ni na tom Danu tako ni nadalje Hrvatska se, nažalost, nema čime puno pohvaliti. Zemlja smo pušača i tu se ne mičemo. Ovih dana fokus je pak na djeci i e cigaretama jer smo „otkrili” kako ih djeca koriste unatoč zabrani prodaje. E cigarete po zadnjem istraživanju ESPAD kod nas koristi svaki 10ti maloljetnik. No, ”sa strane” smo stavili da svaki peti puši klasične cigarete. I po tome smo drugi najgori u Europi. Sedam posto učenika redovito pije i tu smo 9. najgori, svaki deseti učenik puši marihuanu, i tu smo u 10 najgorih u Europi. Dok smo po zloporabi drugih psihoaktivnih supstanci isto među 5 najgorih u Europi.

Zabranjeno “na papiru”

Sve se to „na papiru” ne smije prodavati maloljetnicima pa je svejedno itekako dostupno. Stoga zabrana na papiru ne daje učinka evidentno i kako će dr. Amerl Šakić reći – potrebna je bolja regulacija i prvenstveno edukacija. Regulacija kako bi bili sigurni da imamo ispravne i standardne proizvode na tržištu za one za koje su ti proizvodi namijenjeni. A edukacija kako bi sprječili djecu i mlade da uđu u taj svijet.

– Edukacija na apsolutno sve moguće načine, prvenstveno preko svih medija. I uz provjerene i stručne autoritete odnosno argumente. Moramo otvoreno pričati o proizvodima koje imamo na tržištu, znati jako dobro što imamo na tržištu, ali isto tako pričati o neprihvatljivim ponašanjima. Kako senzibilizirati roditelje da djeci ne daju alkohol i ništa gdje ima nikotina, dakle javno zdravstvene kampanje i prosvjećivanje na svim nivoima. Da mogu, ja bih i u crkvi pričala o tome – poručuje dr. Amerl Šakić.

Kulturološki moment

Ne čudi ovako rezolutno i jasno liječnički poručiti jer upravo su liječnici oni koji svjedoče i liječe štetu od ovakvog ponašanja. Ne samo pušenja nego i ostalih kod nas društveno prihvatljivih ponašanja. Jer ne možemo zanemariti kulturološki moment.

– Prije 20 godina smo gledali djecu kako haklaju ili pucaju na gol, skaču, na biciklima su, jure po nasipu. Sad vidimo stisnute grupice i sasvim drugi stil života. To je ono što me jako žalosti. Djeca se sve slabije znaju nositi sa sve većim problemima u životu, preopterećeni su sve zahtjevnijim nastavnim programima, sport više ne funkcionira kao rekreacije, nego samo kao natjecateljski… A onda ona ponašanjem nadomještaju što im nedostaje.

Ona nisu nastrojena ovisnički nego se linijom manjeg otpora djecu stavi pred ekran, uvali nešto slatko i ne kontrolira se što gledaju, tko su im uzori, koje vrijednosti u životu preuzimaju preko instant kulture, govori dr. Amerl Šakić.

Govori i ogoljuje društvenu klimu, način života, kakogod to nazvali riječ je o današnjoj svakodnevici. Cigarete odnosno e-cigarete dio su tog „paketa”. S time da je jako važno ta dva proizvoda ne držati u istom paketu. E-cigarete zajedno s drugim alternativnim proizvodima koji sadrže duhan ili nikotin, ali ne podrazumijevaju gorenje, imaju rastuću ulogu. I sve više znanstvenog uporišta predstavljaju jedan od najučinkovitijih načina izlaska iz pušačke ovisnosti i ostavljanja cigareta. To potvrđuje i posljednji Cochrane izvještaj koji je potvrdio da su upravo e-cigarete najučinkovitiji način prestanka pušenja.

Racionalan pristup

Dakle, u zemlji s gotovo milijun pušača klasičnih cigareta racionalan pristup bio bi upravo uzeti u obzir potencijal e-cigareta i tih alternativnih proizvoda u smanjenju štete od pušenja. I nikako dopustiti odnosno edukacijom na svim razinama sprečavati e-cigarete u dječjoj i mladenačkoj dobi. Opasnost leži u samom nikotinu koji je štetan za mozak u razvoju, koji kao i sva druga sredstva ovisnosti stvara toleranciju i potrebu za sve višom dozom koja će imati isti opuštajući učinak. A više doze, pogotovo u kompetitivnom dječjem okružju mogu dovesti i do trovanja, pa i vrlo teških.

– Smanjenje štete je nešto stvarno korisno, a taj pristup Hrvatska jednostavno ignorira. Razlike između klasičnih cigareta i drugih duhanskih proizvoda u nas se ne prepoznaju. Pa nije ni čudno da se skandaliziramo s tvrdnjom iz prve rečenice, kada biramo manje zlo. Nitko ne želi stvaranje novih ovisnika među djecom, ali to nećemo postići tako da ignoriramo te proizvode, da ne pričamo o njima. Takvo stanje imamo sada, pa oni o tim proizvodima saznaju sa društvenih mreža, iz neprovjerenih izvora. S druge strane, odrasli pušači kojima treba efikasno sredstvo za odvikavanje uopće nemaju nikakve informacije o tim proizvodima i ostavljamo ih zapravo bez ikakve sustavne pomoći, zaključuje.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.