Migrene s aurama povećavaju rizik od moždanog udara

Foto: Arhiv VL-a
Migrene s aurama povećavaju rizik od moždanog udara
28.10.2009.
u 13:16
Iako je dosad nekoliko studija pokazalo povezanost migrena i moždanog udara, ovaj je put povezanost ograničena na migrene s aurom.
Pogledaj originalni članak

Mlade žene koje često imaju migrene s aurom dvostruko su više izložene riziku od moždanog udara. Potvrda je to prijašnjih sličnih istraživanja, a stručnjaci tvrde da se rizik dodatno povećava ako je žena mlađa od 45 godina, puši i uzima kontracepcijske pilule.

Aure označavaju skup simptoma koji prethode nadolazećoj glavobolji, najčešće sat vremena prije. Najčešće se iskazuju u obliku problema s vidom, kao što su svijetle ili bliješteće točke, slijepa područja vidnog polja, iskrivljeno vidno polje ili u obliku nekoga drugog osjetnog ispada.

Stručnjaci su ovaj put, naime, uzimali u obzir devet posljednjih studija, te tražili povezanost migrene i kardiovaskularnih problema.

Iako je istraživanjem iz 2004. godine utvrđeno da je rizik od moždanog udara dvostruko veći kod žena koje imaju migrenu, ovo je istraživanje povezanost ograničilo na migrene s aurama.

Istovremeno, nije otkrivena povezanost migrena i infarkta ili smrti zbog kardiovaskularnih bolesti, no za 30 posto je bio povećan rizik od angine pectoris.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.