Hrvatski ponos

Marko Polo: Svjetski putnik koji je Europi otkrio Kinu

Foto: Picasa 3.0
Marko Polo: Svjetski putnik koji je Europi otkrio Kinu
19.07.2013.
u 18:00
U opsežnom istraživanju koje su uoči ulaska Hrvatske u EU proveli Večernji list i Millenium promocija građani Hrvatske između sto ponuđenih hrvatskih velikana izabrali su njih 30 kojima se najviše ponose.
Pogledaj originalni članak

Marko Polo (Korčula, 1254. – Venecija, 1324.) Svjetski putnik kasnog srednjeg vijeka koji je Europi otkrio Kinu i trajno povezao Europu s Azijom. Naime, iz Venecije je otišao na putovanje dugo 24 godine u Kinu, gdje je ostao u službi mongolskog vladara Kublaj-kana. Živeći na mongolskom dvoru 17 godina, proputovao je i upoznao velik dio Azije koju je kasnije opisao u svome putopisu.

Nakon što je upoznao tamošnji svijet o kojem Europa nije znala gotovo ništa, 1295. vraća se na rodni otok Korčulu, a potom u Veneciju. U Europu je donio i dalekozor, sladoled i špagete. Njegova knjiga “Il millione” imala je presudan utjecaj u doba velikih otkrića, a po njegovim putopisima stoljećima kasnije izrađivane su i karte Dalekog istoka. Njegovi opisi tog dalekog svijeta u to su doba zvučali toliko nevjerojatno da su ih mnogi smatrali izmišljenima, a i danas su obavijeni velom tajne i nevjerice.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.