EKSKLUZIVNO Naši biljni pripravci na stranim tržištima

Makedonci klinički ispituju 'antidijabetis’

Foto: Foto: Duško Mirković
Makedonci klinički ispituju 'antidijabetis’
11.07.2008.
u 23:36
Pogledaj originalni članak

Nakon petnaestak godina godina djelovanja u pripremi biljnih pripravaka i 33 registirana proizvoda inovator Vladimir Leko dočekao je da jedan njegov pripravak ide na klinička ispitivanja, a ako ispitivanja budu uspješna mogao bi se registrirati kao lijek! Riječ je o “antidijabetisu” u granulama, koji normalizira razinu šećera u krvi kod oboljelih od dijabetesa tipa 2. 

Njegova tvrtka “Fero Leko” iz Požege potpisala je zajedno s njihovim zastupnikom u Makedoniji, tvrtkom “Veras Farm Dooel”, ugovor o ispitivanjima koja će provesti prof. dr. Gordana Pemovska i prof. dr. Todor Gruev iz Klinike za endokrinologiju i Instituta  za kliničku biokemiju u Skoplju. Ranije je Lekin “antidijabetis” čaj pretklinički ispitivan u Institutu Ruđer Bošković i Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Problemi s ispitivanjem
– Pokušavao sam u nekoliko navrata provesti ispitivanja kod nas, no Etički komitet pri Ministarstvu zdravstva ne prihvaća ispitivanja proizvoda koji su registrirani kao dodatak prehrani, niti biljnih pripravaka, a uz to troškovi bi u RH bili višestruko veći – kaže nam dipl. ing. Vladimir Leko, koji ima prijavljenih 27 patenata od kojih su 23 odobrena u cijelom svijetu. 

On dodaje da nema sredstava za to, te da ovakvim pristupom praktično novi pripravci i slični proizvodi kod nas nikad neće moći postati lijekovi. Zbog toga smatra da bi pri Ministarstvu zdravstva trebalo formirati posebno povjerenstvo.

Na 160 pacijenata
Makedonski stručnjaci provest će ispitivanja na četiri skupine po 40 pacijenata do početka studenog ove godine, nakon toga će načiniti kliničku znanstvenu studiju s dobivenim rezultatima.

Inače, pripravak “antidijabetis” načinjen od desetak biljaka s nezagađenih područja Požeške kotline do sada je kao dodatak prehrani našao kupce u Tajvanu, Bosni i Hercegovini, Libanonu i Makedoniji, a očekuje se proširenje izvoza u još nekoliko zemalja. 

Pogledajte na vecernji.hr