poljubi da prođe

Majčin poljubac uklanja bol i uistinu liječi

Foto: Patrik Macek/Pixsell
Majčin poljubac uklanja bol i uistinu liječi
19.05.2010.
u 16:14
Bliskost smanjuje stres, a on smanjuje opasnost od upale koja je često odgovorna za razvoj bolesti.
Pogledaj originalni članak

Majke koje djetetu ljube mjesto koje ih boli možda im čine i više dobra nego što misle. Naime, jedno istraživanje pokazalo je da takav poljubac, osim što psihički smiruje dijete, smanjuje posredno i rizik od upale i na određeni način - liječi.

Naime, majčin poljubac posredno pozitivno utječe na imunološki sustav pa tako smiruje ranu, odnosno bol. Budući da poljubac smanjuje stres, smanjuje i razinu hormona koji mogu doprinijeti raznim upalama, pokazala je studija.
- Već je poznato da upale često dovode do bolesti pa smo pokušali ustanoviti zbog čega nastaju - izjavio je Steven Cole s kalifornijskog sveučilišta, koji je provodio studiju.

Stručnjaci su koristili uzorke krvi 53 odraslih ljudi, koji su odrasli u obiteljima niskoga ekonomskog statusa. Polovica ispitanika imala je tijekom odrastanja prilično blizak odnos s majkama, dok je druga polovica ispitanika bila malo udaljenija od svojih majki.

Oni koji su imali blizak odnos s majkom imali su daleko manje genetskih markera za upale, koji s vremenom mogu loše utjecati na zdravlje. Genetski markeri su molekule koje upućuju na to da se gen aktivno pretvara u protein, dok u ovom slučaju proteini doprinose upalama.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

CV
cvijece
22:20 19.05.2010.

U jeseni života još uvijek bolno sjećanje na nedobivene zagrljaje i poljupce,o,kakva teška rana.