KAMO NA IZLET

Let iznad jastrebova gnijezda i šarani od 36 kilograma

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
23.04.2021.
u 14:59
Najljepša je, ali i teška, biciklistička ruta Jaska – Samobor, koja prolazi kroz Plešivicu, a penje se i do 600 metara nadmorske visine
Pogledaj originalni članak

Zagrepčani se motaju oko Jastrebarskog često, na putu prema moru ono im je ‘odskočna daska’. Nažalost, rijetki stanu. A trebali bi. Za izlet iz metropole idealno. Stiže se brzo, cijena autoceste je deset kuna. U središtu Jaske u “Café caféu” kava s mlijekom pije se za devet kuna. Lijepu terasu ima i TV bar, a domaći hvale kafić “Urban” kao mjesto gdje im je najljepše.

Turist će odmah u centru grada, ispred kuće u kojoj stanuju gradski oci, pronaći ‘šalabahter’. Plakat s natpisom “Osam aktivnost za jedan potpuno drugačiji dan u Jaski”. Dvorac Erdödy i njegov perivoj kao biser Jaske ponos je kraja, a perivoj mjesto na kojem pronalaze mir. Bicikliranje je, eto, zbog zanimljivog i pitomog kraja na brežuljcima za početnike, ali i odvažne.

– Najljepša je biciklistička ruta Jaska – Samobor, koja prolazi kroz Plešivicu, a penje se i do 600 metara nadmorske visine. Ima otprilike 22 kilometra, a nije zahtjevna kao uspon na Sljeme – govore domaći.

Jaskanci pozivaju izletnike i na posjet bačvarskom obrtu, prirodnim bazenima u Svetoj Jani, parku Žumberak, ali i paraglajdingu s Japetića i Plešivice. Za ribiče je kraj poseban raj.

– U Novakima su najpotentniji tereni za ribolov u zemlji. Od velikih šarana, zatim štuka, do plovkarenja, odnosno najmanjih plotica ili deverika – priča Krešimir Ivančić, vinar, ali i strastveni ribič.

– Šaran od 36,4 kilograma mi je rekorder, uhvatio sam ga na jezeru Šumbar. Tast Željko Spasić bio je dvije godine svjetski prvak u šaranolovu, a na jezeru se mogu sresti i ruski oligarsi koji hvataju ribu. Kad se šaran ulovi, onda se i pusti, takva su, dakako pravila igre. A za bogate Ruse, ribolov je poput golfa – kaže Ivančić.

Najvažnije, dvorac Erdödy se obnavlja, to će biti blještavilo.

U Njemačkoj će vas u prometu kazniti ako vozite sporo, a u Rusiji ako niste oprali auto!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.