PROMO

Korlat – nova berba 2017.!

Korlat – nova berba 2017.!
17.11.2021.
u 10:02
Na zadovoljstvo vinoljubaca i mnogobrojnih poklonika Korlat vina, odnedavno se na policama hrvatskih vinoteka i trgovina može naći Korlatova berba iz 2017. godine, odnosno jubilarna deseta berba tog vinskog brenda
Pogledaj originalni članak

Deset godina u vinskom svijetu nije duga povijest pa je tim više vrijedno postignuće Korlata kojemu je svega nekoliko godina trebalo da bude prepoznat i prihvaćen, kako od strane vrhunskih znalaca vina, tako i od šire publike koja u vinima uživa samo povremeno. Ipak, ta popularnost nije neobična, budući da se u Badelu 1862 kad je Korlat u pitanju o svakom detalju vodi pomna briga – od vinograda, grožđa, odležavanja vina pa do odabira boce i etikete.

Vinograd Korlat nastao je u ekstremnim uvjetima, u kamenitom terenu s najvišom točkom na otprilike 300 metara nad morem te je cijeli okrenut prema moru, a zasađen je sadnim materijalom iz Francuske s grožđem Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc i Mourvèdre. Prve količine grožđa ubrane na Korlatu 2007. godine bile su dovoljne za proizvodnju tek 9.000 litara vrhunskog crvenog vina. Danas je ukupni potencijal proizvodnje između 300.000 do 350.000 litara vrhunskih crvenih vina. Ipak, svaka godina je drugačija, budući da su svake godine vremenski uvjeti drugačiji, te se stoga u Korlatu svaka berba pomno planira.

Tako je jubilarna deseta berba, ona u 2017. godini, počela veoma rano, već krajem kolovoza, a sve zahvaljujući daleko ispodprosječnoj količini padalina tijekom vegetacijskog perioda vinove loze zbog čega je na području vinograda Korlat, kao i u široj okolici Zadra i Benkovca, vladalo ekstremno sušno i vruće razdoblje. Zbog takvih vremenskih okolnosti enolozi Badela 1862 donijeli su odluku o ranijem početku berbe kako bi se sačuvala optimalna kvaliteta grožđa i optimalni kemijski parametri poput sadržaja sladora i kiselina, a rezultat je da su Korlat vina iz 2017. skladna i izbalansirana s uobičajenim sadržajima alkohola od 14 do 14,5 vol% i lijepim kiselinama koje potpomažu eleganciju, svježinu i dugovječnost vina.

Da su Korlatovi stručnjaci ponovno uspjeli proizvesti sjajno vino i tako potvrdili titulu lidera u kategoriji vrhunskih crvenih vina koju Korlat nosi, potvrdila je i nagrada na Organic Wine Awardsu koju je Korlat Merlot 2017 već osvojio i time najavio da će se velika kolekcija nagrada koju Korlat vina osvajaju na domaćim i međunarodnim natjecanjima nastaviti povećavati. Korlat Merlot 2017 je vino sjajne, tamnocrvene boje, njegovano u hrastovim bačvama. Snažne je i bogate strukture, podržano aromama zrelog crvenog voća trešnje i maline, dodatno harmonizirano diskretnim začinskim aromama, a dugotrajan bogat okus uz ravnomjernu svježinu i meke, zrele tanine daje vinu dodatnu dimenziju i finu glatku teksturu. Osim toga, Korlatov se Merlot može pohvaliti i oznakom EKO, što znači da je proizveden od ekološki uzgojenog grožđa. Ekološka proizvodnja ne dopušta upotrebu mineralnih gnojiva i sintetičkih pesticida, a rezultira čistim prirodnim mirisom i okusom vina. EKO oznaku nosi i Korlatov Merlot Boutique, vrhunsko slatko vino proizvedeno tradicionalnom metodom prosušivanja grožđa na trsu kojom se dobivaju najbolja desertna vina.

Osim Merlota, Korlat u svojoj ponudi ima i kralja crvenih vina - Cabernet Sauvignon, a onaj iz 2017. je vino izrazito tamne, duboke, gotovo crne boje s karakterističnim ljubičastim odsjajem. U aromatskom profilu karakterizira ga bogatstvo raznovrsnih aroma poput šljiva, borovnica, crnog ribiza, te diskretne začinske note. Brižnom dugotrajnom njegom u hrastovim bačvama sljubljeno je u jedinstveno vino za odabrane trenutke.

Ponudu zaokružuje Korlat Syrah 2017, vino duboke tamne crveno ljubičaste boje, snažne bogate strukture te intenzivno koncentrirano i začinjeno aromama zrelog bobičastog voća poput kupine i crnih grožđica. Snažnoj kompleksnosti i osobnosti mirisa ovog vina doprinose i lijepo usklađene arome kave, crne čokolade te diskretna aroma duhana koja je dijelom iskaz aromatskog potencijala, a dijelom rezultat brižne njege vina u hrastovim bačvama.

No, osim po svom okusu, Korlat vina posebna su i po svom dizajnu boce i etikete, za koje su osvojili svjetski poznatu nagradu za dizajn, Red Dot Award. Uz naglašene elemente modernog i drugačijeg, posebnost ove etikete leži u činjenici da je specijalnim tiskarskim tehnikama otisnuta izravno na bocu, koja svojim oblikom idealno zaokružuje snagu i karakter ovih vina, a od prve berbe do desete izgled etikete se mijenjao. Usto, kako bi dodatno personalizirali svaku berbu, laserskom je tehnikom i na čepovima vina iz 2017. godine uvedena oznaka berbe.

No, čepovi Korlat vina već nose određene oznake. Preciznije, riječ je o čepovima iz berbe 2016. i 2017. godine, a svaki čep, odnosno kod, znači jedan bod u Korlat klubu. Korlat klub je program vjernosti za strastvene obožavatelje vrhunskog vina kojim se nagrađuje svaka kupnja berbi 2016 i 2017, a sakupljeni se bodovi mogu zamijeniti za brojne darove i pogodnosti. Ovaj na hrvatskom tržištu jedinstveni loyalty program još je jedna posebnost ovog vinskog branda te još jedan razlog koji je Korlat učinio tržišnim liderom u kategoriji vrhusnkih cvenih vina u Hrvatskoj.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr